Assalamualaikum...
Rupanya sayur ni akan tahan lama dalam peti ais bila kita buh kat dalam bekas bertutup. Kalau nak senang potong siap-siap dan buh je kat dalam bekas bertutup. Selama ni penah jugak dengar org kata sayur kalau buh kat dalam tapaware tahan lama. Tapi aku tak penah buat pun.
Start buat aritu masa dok dalam pantang kan. Kan ke kena masak sendiri. Berdikarilah katakan. So, mang aku potong sayur sawi siap-siap supaya senang aku nak masak tiap pagi. Bila aku tengok "eh, elok je sayur ni segar, daun pun tak layu". Lain pulak bila aku buh terus sayur dalam peti ais. Tak sampai seminggu dah layu. Nak masak pun cam tak berapa nak segar.
So, sekarang ni tiap kali beli sayur mang aku akan buh dalam tapaware bertutup. Tahanlah sampai dua minggu.
Ni sayur kobis yang aku dah potong siap-siap sebelum dimasukkan dalam peti ais. Senang kalau nak masak.
Sekian, Wassalam...
8 comments:
Bru tau...thx share...slalu gitu...blik pasar..main sumbat je syur dlm fridge...mmg x smpi smnggu pun...layu...!
Nnti bole cuba buat nie....
ohh baru tau... thanks kongsi tip kak...
Kakak dari zaman anak baby-baby dan ada bibik dulu buat macam ini Yati. Cili buang tangkai simpan macam ini juga, bawang-bawang kopek simpan juga begini memang tahan dah mudah kita nak masak. Kakak masih amalkan sampai sekarang.
salam khamis
singgah pagi disini
apa khabar hari ini ?
:)
dah lama buat cam gini sebab nakkan dalam peti aistu comel tak tauler fungsinyer...
Masuk tupperware memg thn lme
good tips... sekarang ni peties kat umah tu wat pangai. kalau sayur tu lama sikit tak terusik dlm 2-3 hari sure dia mcm nak beku.
oh, baru tahu. selalu main letak je dalam bekas sayur kat peti ais tu.. thanx akak.
Post a Comment