.:: Sahabat Blog ::.

Monday, September 30, 2013

.: Baby Hafiy : Temujanji Dengan Doktor :.

Assalamualaikum...

Semalam temujanji baby Hafiy ngan doktor kat klinik. Sepatutnya aritu masa cucuk dua bulan jumpa doktor sekali, tapi kan ke aku ubah tarikh tuk dia cucuk sebab hubby tak bley amik cuti. So, tak jumpa doktorlah hanya pi cucuk hafiy tuk dua bulan je.

Temujanji pukul 2.00 petang, kenalah tunggu Firas balik sekolah dulu. Dia balik dalam pukul 1.45 petang. Agak rushing jugaklah, nak buat camana kan?. Terpaksalah, takkan nak tinggal dia kot. 

Sampai klinik area pukul 2.30 petang. Cepat jugaklah servis dia sebab orang ramai, so dia bagi misi pelatih handle tuk timbang baby. Time nak jumpa doktor tu la yang lama sket. Sebab doktor banyak yang cuti, ada tiga orang je masa tu. Anak-anak aku pun dah dok tak diam. Time dok tunggu tu boleh pulak si Hafiy ni membuang. Alamak!, nak cuci pun cam dah tak sempat je sebab masa tu dah no 1075. No aku pulak 1076. 



Bawak jelah masuk bilik doktor. Alamak, doktor ni muda dan hensem le..... Ramah pulak tu. Time dia nak periksa Hafiy tu aku dah bagitau siap-siap. "Doktor tak payahlah bukak pampers dia, dia baru je pas membuang, tadi tak sempat nak bawak dia pi cuci... hihihi". Pastu dia gelak... "Alahai doktor, manisnya kamu gelak....". Aku tau dia mesti nak check telur baby Hafiy, sebab nak tau samada ada hernia atau tak.

Pastu dia tanya aku, "merancang macamana ye?, ada amik pil ke....". Tergagap pulak aku nak jawab, aku senyum jelah.... Dia macam paham le pulak. "Oh, merancang sendiri?". Aku angguk. Pastu dia citerlah peratusan berjaya berapa, gagal berapa. "Tapi doktor anak saya semuanya jarak jauh". "Kira awak berjaya jugaklah ngan cara merancang sendiri ni...ermm..bagus, Tahniah!". #kembangidungsat

Dia cam tak puas ati lagi, "pasal pe takmau amik pil perancang ke...?". Bukan tak mau tapi aku tak mau bergantung pada pil tu, sebab dia akan memberikan kesan pada kita tuk jangka panjang. Lagi satu bila makan pil tu badan aku tak berapa nak serasi. Camtulah lebih kurang jawapan yang aku bagi kat doktor muda yang hensem itu. Apapun SUAMIKU tetap DIHATI.

Sekian, Wassalam...


p/s: suka doktor yang baik hati dan peramah.

.: Sabar Je Laah :.

Assalamualaikum...

Malam tadi tak tau si Fawwaz ni tido pukul berapa.
Asik dok layan game yang baru dia install. Ayah dialah konon nak buh game baru, 'game butang' tu.
Tapi internet malam tadi slow sangat, Malas dia nak tunggu, so dak kecik nilah dok tunggu sampai abis.
Sambil tu pe lagi dia carik jugaklah game lain. Dapatlah satu game transport, dia mang suke sangat ngan transport ni. Lagi-lagi kalau 'lori'. Feberet dialah tu.

Pas aku layan citer UMMI tv3 tu pun dah pukul 12 malam. Selalu kalau dia nak tido dia akan merengek-rengek. Malam tadi langsung tak meregek, elok pulak dia tido. Masa aku nak lelap tu pun dia tak abis main game lagi,
Erm..tak larat nak layan dah anak oiii....

Pagi ni pulak tak dan terang lagi dia dah bangun. Biasalah bila ada sesuatu yang baru dia cam excited je. Actually aku bangun kui 5 tu nak sahur. Tau-tau pas sahur masuk je bilik dia dah dok layan game,
Aku tengok jam baru 5.40 lebih. Aik! gila game betullah..... Bertuah punye budak....




Tido ngan tab, bangun pun ngan tab.... tapi game yang dia install tu pun satu pembelajaran tuk dia,
Bukan game saja-saja, tapi game tuk mengenali 'kenderaan', siap ngan bunyi  lagik.

Sekian, Wassalam...


Friday, September 27, 2013

.: Ganjaran Isteri Memasak Untuk Suami Dan Anak-Anak :

Assalamualaikum....

Banyak kelebihan yang Allah berikan kepada insan yang bergelar ISTERI,
So, sama-samalah kita rebut peluang yang Allah berikan ni,
Untuk bekalan kita di akhirat kelak..



Rasulullah S.A.W berkata kepada puteri kesayangannya :

"Wahai Fatimah. Kelebihan wanita yang mengeluarkan peluh ketika memasak untuk suami dan anak-anaknya, Allah akan bina parit antara dirinya dengan neraka bagi menghalang bahang api neraka itu dan jarak antara parit dengannya adalah sejauh langit dengan bumi.." 
(Abu Hurairah r.a).


Sekian Wassalam....



.: C.I.C.A.K :.

Assalamualaikum....

Pagi-pagi lagi dah terjerit-jerit sebab nampak CICAK bila bukak almari kat bawah sink tu. Wahhhhaaaa! aku MEMANG geli ngan CICAK ni. Tak tau pasal pe. Tolonglah... benda lain takpe kalau yang ni mau lari lintang pukang dibuatnya. 

Ada citer masa kecik dulu....PADA ZAMAN DAHULU..... adik suka lastik cicak kat bumbung umah. Biasalah umah kampung, cicak kan ke banyak. Tiap malam jumaat je lastik, dapat PAHALA tau. So, nak dijadikan cerita, cicak yang dilastik tu landing betul-betul kat baju aku. Ermmm...meroyanlah... terjerit-jerit. Ya Rabbi hanya Tuhan je lah yang tau. Camana gelinya aku. Start daripada tulah aku jadi PENGGELI kepada CICAK.


Tapi kartun cicak ni aku tak geli, sebab anak-anak aku suka tengok... OSCAR OASIS 


Sekian, Wassalam...


Thursday, September 26, 2013

.: Soalan Mengenai Kelahiran Normal Selepas Caesarean :.

Assalamualaikum....

Ramai jugak pembaca blog yang bertanya soalan mengenai tajuk entri ni. Aku pernah postkan pasal Caesarean pada ENTRI sebelum ni. Kalau ada yang teringin nak baca bley lah baca ye. Aku pun tak berapa nak arif sangatlah berkenaan ngan bab Caesarean ni. Cuma apa yang aku bley bagi hanya pengalaman aku semasa menjalani dan selepas menjalani caesarean ni. 



Macam soalan puteri nadia ni, kalau ada sapa-sapa yang ada pandangan bleylah share sekali ye. Apa yang aku bley jawab ni adalah berdasarkan apa yang doktor atau nurse penah bagitau kat aku la ye. Yelah anak pun dah 3 orang confirm setiap kali mengandung ada saja info yang diberikan.

Ok, macam soalan puteri nadia ni, pada pandangan akulah, aku tak sure sangat kalau dia nak pregnant dan bersalin secara normal. Sebab benda ni bergantung kepada sejarah kelahiran yang lepas. Mesti doktor ada rekod kenapa puteri kena bersalin secara caesarean kan?. Macam aku dulu terpakse bersalin secara caesarean sebab baby songsang dan aku n hubby takmo amik risiko. Doktor pulak bagitau yang tulang punggung aku kecik. Kan ke aku dulu koruuuusss keding. Punggung pun takde. 

Untuk pengetahuan puteri jugak, biasanya sebelum nak pregnant balik doktor suggest tuk jumpa doktor pakar dulu dan doktor akan tentukan samada bley pregnant dalam jangka masa terdekat atau tak. Kalau bley pi lah hospital yang sama, sebab semua rekod kita bersalin ada kat situ kan. Lagi senang. Benda ni penting sebab bekas jahitan takkan sembuh sepenuhnya dalam jangka masa setahun. Paling kurang doktor selalunya akan suggest dua atau tiga tahun baru bley nak pregnat balik.

Macam aku dulu dua tahun pun rasa lagi ngilu dia bila angkat benda yang berat. 

Ok, aku amik pengalaman kawan-kawan yang kedua-dua anaknya lahir secara caesarean. Memang lagi sakit masa nak jaga bekas czer tu sebab tak sampai setahun dah pregnant lagi. Diaorang kata "tobat dah nak pregnant lagi, sakit...". Bukannya aku nak takut-takutkan tapi tu lah kenyataannya.

Seeloknya bagilah bekas czer tu pulih sepenuhnya. Tapi kalau dah "ter eksiden" nak buat camana kan?. Doktor pun tak bley nak kata apa. So, berpantanglah pas bersalin tu sebaiknya.

Kalau kawan-kawan yang penah bersalin czer ni. Masa pregnant selepas tu sure misi akan rujuk kepada doktor pakar dan doktor pakar akan scan balik perut, nak check samada bley bersalin secara normal atau tak. Dia jugak akan check jugak bekas czer yang lepas tu dah ok atau belum.

Masa aku pregnant yang 2nd ngan 3rd sama jugak doktor scan perut. Tak taulah pulak dia tengok camana kan, #dahdoktormestidiaterorkan? tapi doktor yakin mang bekas czer tu dah pulih sepenuhnya dan bley bersalin secara normal.

Rasanya ni je yang aku bley bagi pandangan kat puteri. So, kalau kawan-kawan yang ada pengalaman yang sama bley lah share jugak ye, sebab kadang-kadang pengalaman kita tak sama. 

Sekian, Wassalam....


.: Anak Ibu :.

Assalamualaikum....




Suke tengok muka anak-anak bila diaorang tido,
Tak tau pasal pe, cam tenang je... suci, tanpa ada dosa....,
Kadang-kadang masa peluk cium diorang tu rasa cam syahdu je,
Tak sangka anak yang dikandung dan dilahirkan ini semakin membesar,
Dari sehari ke sehari, 


Sekian, Wassalam....



Wednesday, September 25, 2013

.: Dah K.U.R.U.S ??? :.

Assalamualaikum....

Alamak, hubby kata badan dah semakin kurus keding. Memang pun bila aku tengok kat cermin, punggung pun tak nampak dah...aisshhh. Runsing jugak. Aritu last timbang berat badan 60kg. Tu pun masa mula-mula bawak Hafiy pi check tuk sebulan. 

Memang tiap kali bersalin berat akan turun dan susah jugak nak naik balik. Makanlah banyak mana pun berat still camtu gak. Lagi pulak menyusu badan sepenuhnya setakat ni. Segala zat semua pergi kat Hafiy, mang betul pun sebab benda aku penah tanya ngan doktor. Masa tu aku selalu sakit kepala. Bila doktor soal selidik rupanya ia ada kaitan ngan menyusu badan. Bukan tak bley nak menyusu badan. Disamping menyusu badan tu kenalah ada makanan tambahan tuk support badan kita balik iaitu vitamin. So, nampak gayanya kena ada makanan tambahan le ni.

Kalau hubby dah mula bersuara makanya kenalah ada usaha tuk memperbaikinya. Hubby kata kalau kurus sangat tak elok, memang pun aku pulak kan ke tinggi. Nanti angin tiup je dah melayang lagi pulak tetiap ari naik feri.

Search kat internet tuk kira BMI ;

BMI : Ketinggian (M) x Ketinggian (M)
                Berat Tubuh Badan (Kg)

         1.68m x 1.68m
                 60kg

BMI : 21 (Kira berat badan yang Normal untuk aku)


Kurang daripada 20, berat badan anda adalah berkurangan 
20 hingga 24.9, anda terdiri dari berat badan yang normal 
25 hingga 29.9, berat badan anda mulai berlebihan 
30 dan keatas,anda adalah obesiti

Tapi apapun kena tambah sket lagi kot mungkin 63kg baru maintain cantik BMI tu. Pasni kena usaha keras sket tuk naikkan berat badan.

Sekian, Wassalam...




.: Cup Cake :.

Assalamualaikum....

Alkisahnya budak dua orang ni, memang pandai,
Senyap-senyap rupanya bukak youtube bab buat kuih,
Camana nak buat cup cake ok,
Aku sendiri pun tak pernah bukak sampai ke situ,
Patutlah senyap sunyi je, rupanya dok kusyuk tengok benda ni....




Pasni anak-anak ibu bley buatkan cup cake tuk ibu la ye, sebab demo dah tengokkan??


Sekian, Wassalam....


Tuesday, September 24, 2013

.: Keputusan Peperiksaan KPSL Gred N27 :.

Assalamualaikum...

Sebagai makluman kepada  kawan-kawan yang mengambil 
Peperiksaan Kenaikan Pangkat Secara Lantikan (KPSL) Gred N27 Tahun 2013, 
keputusan dah keluar ye, sama-samalah kita semak ye!. 
Alhamdulillah aku dah lulus semua paper!!!!



bley semak kat sini ye...


Sekian, Wassalam....



.: Pening + Muntah :.

Assalamualaikum...

Kejadian petang semalam masa dok besh-besh tengok citer "Cinta Jannah". Tiba-tiba kepala ni rasa pening yang amat pastu perut pun tak sedap, tekak meloya nak muntah. Aduii... pasal pe pulak ni. Badan pun dah seram sejuk, berpeluh tapi sejuk. Pi toilet, rasa cam nak membuang. Mungkin tak membuang lagi kot sepanjang ari. Takpe. Pastu still sama jugak. Takde perubahan. Baring dan rehat jap. Badan makin tak selesa.

Ulang pi toilet balik sebab rasa cam nak termuntah, sampai toilet. Tak kuar apa-apa pun. Apa kena ngan aku ni?. Takkan perut masuk angin kot. Padahal tadi tu makan nasik dah, cuma malam je belum makan. 

Pas solat, solat pun terpakse solat secara duduk. Takut kang tumbang pulak. Baring sat, konon nak lena tapi tak bley. Sian kat baby Hafiy, tak bley nak layan sangat sebab aku tak larat. Hubby yang dok layan dia. 

Disebabkan sama je keadaanya, hubby suh tido terus. Rehat. Aku bagi tau tak makan malam lagi. Hubby pun sediakan nasik ngan air milo. Nak makan tak lalu. Lastly cicah roti ngan milo. Tu pun sikit je, tekak ni dok tolak-tolak je tak nak bagi masuk. Tak dan nak abis makan abis semua kuar balik.

Hubby pun dah naik risau dah sebab takut kalau aku tak larat sampai sok pagi, makanya dia kena amik cutilah. Aik, cuti lagi. Pastu hubby suh baring dan dia buh minyak kat perut ngan tengkuk. Sambil usap perut tu aku bacalah Al Fatihah, orang kata elok buat camtu.  Lelap-lelap gitu je. Area kui 11malam baru rasa badan ringan sket, perut pulak tiba-tiba rasa lapar. Erm, ok dahla kot. Baru ada selera nak makan nasik.

Pastu hubby tanya, makan tak pagi tadi. Aku bagitaulah yang aku makan. Abis tu salah makan kot. Dia pun pelik. Teringat pulak yang petang tadi tu aku makan kepek keladi. Kepek tu actually mak aku bagi masa balik raya aritu. Takde sapa makan pun. Petang-petang pas mandi biasalah mulut ni cam nak mengunyah je. Tu yang aku makan kepek tu. Tak taulah pulak kesan dia camni. Tu hubby kata, badan tak kuat lagi dah makan macam-macam. Hihihi.... manalah aku tau. Ingatkan takde apa. Kesimpulannya, kalau nak makan kene beringat ye!.


Sekian, Wassalam...


.: Upin Ipin :.

Assalamualaikum....


Budak-bidak ni kalau tengok citer katun Upin Ipin  ni mang tak toleh kiri kanan dah. Tengoklah berapa kali pun tetap tak jemu-jemu. Sampai kadang-kadang dialog dalam katun tu pun dia hafal dah. Apa taknya ari-ari dok mengadap. Siang malam dok tanya ada tak katun Upin Ipin. Kadang-kadang terpakse kelentong kata Upin Ipin tak balik sekolah lagi kang tengahari baru ada. Yela pagi-pagi buta nak tengok Upin Ipin. Malam pun sama gak, adoiii...."Upin ngan Ipin tido dah sayang...sok dia nak bangun pagi-pagi, nak pi sekolah".

Sekian, Wassalam...

p/s: Baby Hafiy asal dia bangun je, nak ajak bersembang so kena layan dia sat. Nanti petang sket baru bley BW ye...

Monday, September 23, 2013

.: Perkembangan Fawwaz Tidur Sendiri :.

Assalamualaikum....

Tidur sendiri tu bukan bermakna dia tidur kat bilik sendiri, tapi tidur dengan abang dia satu bilik ngan aku jugaklah. Sebab sebelum ni kan dia dok asik berkepit ngan aku je. So, nak bagi dia biasakan diri tidur tanpa berkepit ngan aku. Aku pernah citer dalam ENTRI sebelum ni.

So, setelah beberapa hari dia tidur dengan abang dia. Nampak jugaklah hasil dia, walaupun tengah malam dia dok terjaga banyak kali. Takpe. Mungkin dia masih belum selesa ngan keadaan dia skang ni. Aku pulak tidur cam tidur-tidur ayam. Asik-asik terkejut je. Tapi tu beberapa hari yang mula je. Sekarang ni dah makin ok. Bila dia terjaga malam-malam dan dia nangis tak perlu pujuk bagai nak rak, macam aritu. 


Dia ok je,bila aku pujuk suh tidur balik. Itu bermakna dia dah faham dengan apa yang kita ajar kat dia. Kalau bab-bab ni mang kena bertegas sket, tapi tegas pun perlu kena ada caranya. Kalau tak bertegas sampai bila nak tidur dok bawah ketiak ibu je. Katil pun dah tak muat. Dibuatnya pulak kalau musim panas. Mau tak hangat tidur atas katil tu, dengan berimpit-impit.

Alhamdulillah syukur, anak ibu memang dengar cakap, keadaan dia sama je masa aku nak asingkan tidur ngan Firas dulu.

Sekian, Wassalam...

Friday, September 20, 2013

.: Mutiara Kata : Jumaat :.

Assalamualaikum...

Salam Jumaat yang penuh barakah,
Alhamdulillah kita masih diberi peluang untuk bernafas dibumi Allah ini,
Syukur....,
Sama-samalah kita renungkan......

ihsan google


Sekian, Wassalam...




Thursday, September 19, 2013

.: Suka Tengok Abang Buat Homework :.

Assalamualaikum...





Ni pun salah satu feberet Fawwaz. Suka sangat tengok bila Firas buat homework atau susun buku tuk sekolah soknya. Nanti dia beleklah buku abang dia. Konon-konon nak bacalah. Bila abang dia buat homework pulak nanti dia akan tanya abang dia ni apa, tu apa.... Kadang kalau abang dia dok kaler. Dia jadi tukang komplen. "Pasai pe abang kaler tak banyak-banyak?". Ha lah kaler cincai je, tu kadang aku kata kat Firas "kaler tu bagilah cantik-cantik sket". So, bila adik dia komplen barulah dia kaler betul-betul. Bagus jugak ada tukang komplen ni hihi... mudah sekt keje aku.


Sekian, Wassalam...


.: Suka T.E.L.U.R :.

Assalamualaikum...



Feberet Mr. Fawwaz memang telur. Apa saja yang nak dimakan telur W.A.J.I.B ada. Sebijik tak cukup. Itu kalau dia makan sendiri. Asik dok merengek je nak telur, nak telur. Tak goreng kang merajuk, masuk gua batu belah batu bertangkup pulak. 

Kalau aku suap sebijik tu cukuplah. Tu lah kekadang tu aku kelentong jugak kat dia telur dah abis. Pastu bijak tak bijaknya dia, dia kata "ibu tipuuu ye... nanti nak pi tengok..". Bukan pe tak elok jugak tuk dia sebenarnya sehari je dah berapa bijik telur. Hubby beli sepapan, seminggu dah abis. Kalau takde telur takmo makan. Camne tu. Pastu kalau dia buang angin, Ya Rabbi... wangi sungguhlah, bley pengsan!.

Buang angin pulak pesen yang tak bunyik tu. Tau-tau je dah bau. Sampai aku dah bley cam BAU dia buang angin tu camne. Dah melekat kat idung ni. Erm... pernah sekali dia buang angin masa aku bawak Hafiy pi check up. Kat dalam bilik misi pulak tu. Tiba-tiba je bau sesuatu, dalam hati aku. "Dia dah buat dah... buang angin kat sini pulak". #malukatmisi. Tak taulah misi tu perasan ke tak. Sorilah sesangatlah misi yek!.

Tapi satu masa nanti dia akan jemu jugak ngan T.E.L.U.R ni, sama cam abang dia Firas. Dulu dia pun sama cam Fawwaz, ari-ari telur. Sekarang ni bagi telur pun takmo dah. Tak lalu, kadang-kadang je dia mau.


Sekian, Wassalam...




Wednesday, September 18, 2013

.: Jalan-Jalan Tesco :.

Assalamualaikum...


Aritu pas balik dari klinik sempat pi beli barang kat Tesco.
Ada saja yang nak dibelinya, ada saja yang tak cukup kat umah.
Bawak baby Hafiy ngan Fawwaz je, sebab Firas sekolah.
Nak kena selalu jugak bawak dia keluar bagi dia kenal persekitaran luar,
Asik dok kat dalam rumah je, mata pun dah naik silau bila keluar umah.

Tak banyak ragam Hafiy ni, asalkan ada susu cukuplah.
Hubby pulak mang baik hati kalau bab-bab membeli mang dia akan jaga anak-anak kat dalam troli ni.
Tak susah pun, sebab apa yang nak dibeli hanya aku je yang tau.


p/s: Masih belum sempat nak BW dan balas komen korang, sori ye...bizi sket ngan anak-anak ni, masa terlalu terhad. 

Sekian, Wassalam...



Tuesday, September 17, 2013

.: Tidur Dengan Abang :.

Assalamualaikum...

Selama ni kan Fawwaz tak pernah tak tido ngan aku kan. Asal malam je nak berkepit ngan aku. Dah terbiasa tido ngan aku, lagipun dia menyusu badan sampai dua tahun setengah. Manja. Masa dalam pantang ni pun still tido sama gak kat tilam bawah. So, semalam hubby suh dia tido ngan abang Firas. Dan aku kena tido ngan hubby balik. Meraung gaklah takmo, nak jugak tido ngan aku. Pujuk-pujuk tak jalan jugak. Bukan pe hubby kata sampai bila nak tido berkepit ngan ibu. Nak kena biasakan jugak tido ngan abang. Dah besar dah. Yang aku pulak kenalah ikut cakap hubby, syurga kat bawah telapak kaki suami tu. Tak bley nak derhaka. 

Tiba-tiba aku teringat yang dia suka sangat ngan lori. So, aku janji ngan dia nak belikan lori sampah ngan lori bomba kalau dia tido ngan abang. Hubby pulak janji nak belanja makan KFC. Barulah dia nak senyum. Malam tadi adalah malam pertama dia tido ngan abang. Agak susah jugaklah nak biasakan dia tak tido ngan aku. Jap-jap dia bangun tengok aku tido, aku saja buat-buat tido, bukak mata sket je. Dia cam gelisah je. Pastu dia nangis, dia pi kat aku. Aku buat derk je. Sian mang kesian, dalam hati ni dah mula sebak. Tapi aku kena ajar dia jugak. Sampai bila?. Dah sampai masa tuk dia tido ngan abang. 

Lastly aku tak sampai hati, aku pi kat dia, aku kiss dahi dia, pujuk dia balik. Baru dia ok, dan tido jugak dia ngan abang sampai ke pagi, walaupun dua tiga kali dia dok terjaga. Aku pun tido tak berapa nak lena. Alhamdulillah, moga malam ni pun sama camtu gak.

Sekian, Wassalam...


.: Baby Hafiy Meragam :.

Assalamualaikum...




Baby Hafiy ni dok meragam pas kene cucuk tuk dua bulan ari ahad lepas. Ingatkan ok je cam masa cucuk sebulan tu tak meragam apapun. Kali ni mungkin dos dia kuat sket kot sebab ubat tu 5 dalam 1. So, mungkin terasa sketlah kat badan dia. 

Masa pas balik klinik tu takde apa, ok je. Cuma area kui 2 petang tu dia dah dok merap je, sat sat nangis. Nangis yang lain daripada selalu. Kalau selalu dia merengek je. Jarang-jarang dia nangis. Fahamlah yang dia tak selesa pas kene cucuk tu. Aku pi mandikan dia bagi segar sket badan. Pastu bagi susu, dia tido. 

Pas maghrib tu rasa kat badan dia cam panas sket so, hubby kata bagi ubat demamlah, sebab tengok dia lain macam je. Dia pun dok angkat-angkat kaki yang kene cucuk tu, mungkin lenguh kot. Samalah cam kita jugak kan pas kene cucukkan tangan tu cam lenguh je. Hubby buh minyak, urut-urut sket kaki dia. Aku senang je bab urut-mengurut ni mang bagi kat hubby je, sebab dia rajin nau.. kalau Hafiy kembung perut pun aku bagi je kat dia suh urut. Hihihi... tak reti sangat nak mengurut ni..

Pas urut n bagi ubat demam dia tido, pas bangun tido tu barulah dia ok balik. bley senyum, tak meragam dah. Alhamdulillah... malam tu aku bley tido lena sketlah. 

Sekian, Wassalam...


Saturday, September 14, 2013

.: Jagalah Hati Jiran :.

Assalamualaikum...

Camana nak citer ye, serba salah sungguh. Geram pun ada. Actually malam tadi masa abang ipar mai umah area pukul 10.30 malam pas anta ubat kat umah kakak ipar.

Dum! Dam! Dum! Dam!, bunyik mercun ngan bunga api. Bukannya sekejap, punya lama diaorang tu main. Sapa orang tu?. Satu lorong jugak ngan umah aku. Bukan tak bagi nak main. Tengok jugaklah waktu bila korang main. Memanglah soknye cuti, tapi ingatlah sama orang yang ada anak-anak kecik, yang anak keciknya dok terkejut-terkejut dengar bunyik mercun, yang bukan main kuat bunyiknya. Main tak pikir orang kat sekeliling. Korang sambut apa?. Geram jugak hati ni. Hubby pun dah dok bebai gak, takut je dia pi jerkah budak-budak tu. Bukan bley kira hubby ni, kang kalau dia naik angin haru jugak.

Pagi ni dok sambung main pulak. Isshhh...kayanya korang ni...ke dapat mercun free???. Ntah apa-apa je lah!. Tu la kan kalau dah jadi camni, serba salah kalau nak tegur. Kang jadi tak kawan pulak kan?. Tu la lastly, dengarkan jelah mercun-mercun tu meletop....  ok caucincau!

Sekian, Wassalam....


Friday, September 13, 2013

.: Perkembangan Hafiy : 2 Bulan 3 Hari :.

Assalamualaikum...

Bila usia dah dua bulan ni banyak perkembangan dak kecik Hafiy ni. Dari segi tumbesaran mental dia dah pandai tersenyum. Pandai dah tunjukkan minat pada persekitaran dan pandai melihat objek yang ada disekelilingnya. 

Dari segi tumbesaran fizikal pulak, dah pandai pusingkan kepala ke kiri dan ke kanan. Pandai tengok orang, dan cari kat mana ada orang, tu sebab kalau takde orang dekat dengan dia, dia akan buat bunyik-bunyik. Suka bila orang dok agah kat dia, tergelak-gelak seronok. Pandai dah balas balik kalau kita ajak dia sembang.

Semalam aku tengok baby Hafiy ni dah pandai nak mengiring sendiri. Mula-mula tu aku buh kat atas bear tu kepala dia. Tinggal pi dapur sat je, balik semula ke depan dia dah mengiring sendiri. Wah dah nak belajar meniarap ke?.


Sama gak cam malam tadi, mula-mula tido ada kat bawah ketiak aku, kan ke menyusu sambil baring. Tup-tup bila dah lewat malam tu aku raba-raba takde. Aik?. Pi mana pulak si kecik ni, tengok-tengok dah nak sampai ke kaki dah. Lasak jugak dia tido ye...

Sepatutnya ari Rabu 11/9 tu kena pi cucuk 2 bulan dah, tapi hubby pulak tak bley nak cuti. Bulan ni saja dia akan amik cuti dua ari sebab bawak mak dia pi hospital tuk wat follow up so, aku terpakse call klinik tuk ubah tarikh cucuk Hafiy. Makanya kena pi ari ahadlah, ramai pun ramailah. Terpaksa. Awal-awal ni kena pi ngan hubby la, sebab macam aritu aku kena pi check air kencing. Hubby kena jaga baby sat lah.


Sekian, Wassalam...



.: Renungan Pagi :.

Assalamualaikum...

Salam Jumaat, Alhamdulillah, bersyukur kepadaNya kerana masih boleh bernafas dipagi ini,
Sebagai renungan bersama,
Kadang-kadang kita perlu saling ingat mengingati antara satu sama lain,


ihsan google.


Sekian, Wassalam...


Thursday, September 12, 2013

.: KEMANAN ???? :.

Assalamualaikum...

Apa tu KEMANAN???

Alkisahnya abang Fawwaz nilah.

Fawwaz : "ibuuu...ibu masak KEMANAN apa tu?."

Ibu : "Kemanan???".#blur. Dok pikir apa yang dia tanya ni?.
"Apa tu?".

Fawwaz : "Kemananlah... tu yang ibu masak tu lah".

#dapattangkapdah. Hahahaha!. Aku dah bantai gelak dah.

Ibu : "Ya Rabbi... KEMANAN tu MAKANAN ke?". Dia senyum pastu angguk.
"Makananlah sayang, bukannya Kemanan, terbalik tu...".

Walaupun dah dibetulkan banyak kali, tapi sampai la ni pun asik sebut Kemanan je. Kalau dia main ngan abang dia pun jenuh abang dia betulkan. Takpelah lama-lama nanti pandailah ye sayang.

Sekian, Wassalam...


.: Fawwaz Dan Baju Garu-Garunya :.

Assalamualaikum...

Tajuk tak tahan dah macam tajuk buku citer pulak. Hehehe. Bukan pe lately ni dia suka sangat kalau makan nenen, nak tido mesti nak pakai baju garu-garu. Nak tau baju apa tu garu-garu?. Alahai baju printed tu cam yang ada gambar boboiboy ke, kan gambar dia cam licin-licin sket. So, bila dia nak makan nenen dia akan garu-garu kat gambar tu. Baru ada feel.

Jenuh tiap kali dia nak nenen aku kena cari baju garu-garu. Bukannye banyak pun baju yang camtu. Adalah dalam 3, 4 helai. Dah takmo pakai dah kalau baju tu tak bley garu. Laaa.. sapa pulak nak pakai baju tu?; Erm.. haru...betullah.


Tengah dok menggaru baju, sebab amik feel makan nenen dan nak tido.

Sekian, Wassalam...




.: Sayur Tahan Lama :.

Assalamualaikum...

Rupanya sayur ni akan tahan lama dalam peti ais bila kita buh kat dalam bekas bertutup. Kalau nak senang potong siap-siap dan buh je kat dalam bekas bertutup. Selama ni penah jugak dengar org kata sayur kalau buh kat dalam tapaware tahan lama. Tapi aku tak penah buat pun. 

Start buat aritu masa dok dalam pantang kan. Kan ke kena masak sendiri. Berdikarilah katakan. So, mang aku potong sayur sawi siap-siap supaya senang aku nak masak tiap pagi. Bila aku tengok "eh, elok je sayur ni segar, daun pun tak layu". Lain pulak bila aku buh terus sayur dalam peti ais. Tak sampai seminggu dah layu. Nak masak pun cam tak berapa nak segar. 

So, sekarang ni tiap kali beli sayur mang aku akan buh dalam tapaware bertutup. Tahanlah sampai dua minggu. 



Ni sayur kobis yang aku dah potong siap-siap sebelum dimasukkan dalam peti ais. Senang kalau nak masak.

Sekian, Wassalam...


Wednesday, September 11, 2013

.: Salam Rabu :.

Assalamualaikum...

Hujan masih membasahi bumi pagi ni. Sejuk. Matahari muncul sat je tadi, ni dah redup balik. Rasanya akan hujan balik ni. Firas still cuti lagi sampai sok. So, senang sket keje aku sebab dia bley jaga adik dia. 

Alhamdulillah dapat dah dua hari puasa, hari ni still sambung puasa lagi, In Shaa Allah dengan izinNya akan sampai ke waktu berbuka puasa nanti.



Budak kecik ni, baru bangun tido pukul 10 pagi tadi, siap mandi semua. Ajak sembang pulak. Syok kot bila kita dok sembang ngan dia. Rutin dia senang je. Pagi kalau dia bangun aku bagi mandi siap-siap. Bagi dia segar. Sebab selagi aku tak bagi mandi dia dok merengek-rengek je. Bila dah segar tu, dia akan dok diam. Layan perasaan sorang-sorang. Kalau abang-abang dia rajin dia layan jugaklah adik dia ni. Takmo tido pun takpe, atleast aku bley buat lain-lain keje jugak. Hafiy mang budak baik.

Camtu jugak kalau petang, pas aku mandikan dia, dia akan dok diam-diam. Baru aku mandi dan solat. Tak susah mana pun jaga dia. Cuma yang aku risau ni dah dua ari dia tak buang air besar. Normal ke ha?, kalau baby tak buang air besar dalam masa dua ari. Selalunya tiap ari dia buang air besar, tak pun sehari tu dua atau tiga kali.

Ok, disebabkan Hafiy belum mengantuk, aku layan baca Blog Ana Suzana bersama-sama. Hihihi... dah bersalin dah dia. Alhamdulillah. Suka baca blog dia, santai je. Macam-macam cerita. Cuma masa dia pregnant tu dia kurang sket update blog.



Sekian, Wassalam...


Tuesday, September 10, 2013

.: Nak Bagi Anak Duduk Diam :.

Assalamualaikum...

Senang je cara aku nak bagi anak duduk diam dan tak bergaduh je,
Salah satunya bagi dia tengok cerita yang dia minat, mang confirm dia tak kemana,
Berulang kali pun takpe, sebab kalau tak buat camtu diaorang akan cari idea nak buat apa, nak main apa,
So, diaorang tak buat bising dan mengganggu tido si baby Hafiy.


cerita feberet selain daripada upin dan ipin.


Si abang yang tak sekolah arini sebab tahun 6 ada exam UPSR.

Sekian, Wassalam...



.: Personaliti Anak Pertama dan Kedua :.

Assalamualaikum...

Bila dah ada anak sendiri baru nampak dengan jelas camana karekter anak. Anak pertama dengan anak kedua kadang-kadang karekter dia tak sama. Apa yang aku perhatikan macam Firas sebagai anak sulung, bila aku bagi tanggungjawab kat dia suh jaga adik dia, mang dia akan jaga. Mendengar cakap bila kita slow talk ngan dia, bagi pujian kat dia. Hati tu kekadang 'selembut tisu' jugaklah. #orangjawakataciwek. Selalu jugaklah mengalah ngan adik dia. Cuma kadang-kadang dia tak puas hati jugak napa asik dia je yang kena mengalah?. Tak jugak bagi aku ianya bergantung kepada situasi. Kalau perlu adik yang mengalah, adiklah kena mengalah. 

Fawwaz pulak sebagai anak kedua, apa yang aku nampak memang manja dan penyayang, suka curik perhatian ibu ngan ayah dia. Aktif, memang sangat aktif le. Lebih berani daripada abang dia. Pandai amik hati. Lagi satu kalau beli apa-apa selalu dia ingat kat abang dia. Kalau beli kat dia, kena beli kat abang jugak. Anak kedua ni jugak kadang-kadang cepat terasa, suka merajuk.  #cammakdiajugak. ;-). Rasa cam terpinggir je dari adik beradik yang lain. #padahaltakdipinggirkanpun.

Anak ketiga, Hafiy. Aku tak bley citer lagilah sebab tak nampak lagi apa karekter dia. Tunggu dia besar sket nanti baru aku bley share.

Ni sedikit sumber yang aku dapat dari internet tuk perbezaan anak pertama dan anak kedua.

      ANAK PERTAMA
Personaliti: 
Pelindung, suka bertolak ansur serta ego
Sering berjaya dalam hidup
Lebih pandai mengambil hati orang tua
Nilai tanggung jawab yang tinggi


ANAK KEDUA

Personaliti:
Lebih berdikari berbanding dengan si sulung atau adik beradik yang lain
Lebih percaya dengan keyakinan diri.
Suka mencuri perhatian dengan cara tersendiri
Sering merasa diri mereka terpinggir


Apapun perbezaan karekter anak takpe, sebab bagi aku perbezaan itulah sebenarnya yang mencorakkan kelainan dalam keluarga. Menjadi satu cabaran tuk kita sebagai ibubapa tuk menghadapinya. Kalau sama je takde cabaranlah kan?.


Sekian, Wassalam...

Monday, September 9, 2013

.: Aksi HAFIY :.

Assalamualaikum.....



Pandai ajak sembang dah sekarang ni, kalau kita buat tak layan je kan, 
nanti dia buatlah macam-macam bunyik,
Kalau kita rajin sembang lagilah dia suke,
Kadang-kadang sampai naik sedu,

Cuma satu je, Hafiy memang budak baik,
Tak pernah pun setakat ni dia melalak nak susu,
Kalau dia lapar susu pun cuma dia buat bunyik menggeliat je,
Siang ke malam ke sama je... 
tu yang kadang-kadang bila tido malam aku tak sedar pun dia lapar susu,
tup-tup rasa ada benda dok bergerak-gerak kena kat badan aku. 

Aku kena sentiasa alert kalau dia lapar.
Tak bley nak tido sampai tak ingat dunia.
Zaman anak dara bley lah, bila dahde anak, takde dah istilah tido yang lena.
Pasti akan terjaga tiap malam bila anak nak susu, takpun anak mengigau ke,
So, walaupun tak cukup tido, tapi bila siang tak mengantuk pun... 
tu lah kelebihannya menjadi seorang ibu


Sekian, Wassalam...


.: Start Puasa Ganti :.

Assalamualaikum...

Sekejap je dah nak dua bulan aku cuti bersalin, so maknanya ada lagi sebulanlah baki cuti aku. Dah kena buat puasa ganti sikit-sikit. Kan ke tak sempat nak puasa bulan ramadan aritu. First day puasa dah bersalin. Makanya aku kena ganti puasa selama sebulan. Kena mula dari sekarang, tak boleh nak tangguh-tangguh, kang kalau bertangguh nanti nak sampai ke puasa tahun depan pulak, lagi naya. Jenuh jugaklah. 

Sementara duduk kat umah ni takdelah rasa penat sangat, kalau dah start kerja nanti mungkin akan terasa penatnya. Travel pulak Sg Petani - Penang.

So, arini aku mulakan hari pertama tuk ganti puasa. In Shaa Allah kalau dengan izinNya sampai ke waktu maghrib nanti. 


Sekian, Wassalam...

.: Bila Anak-Anak Dah Mula Bertanya :.

Assalamualaikum...

Sejak dah masuk sekolah dan dah pandai membaca ni Firas makin kerap bertanya apa yang dia tengok kat dalam TV. Selalunya time beritalah, kan dia ada paparkan tajuk pada berita tu. Dia mesti akan tanya perkataan-perkataan yang dia baca tapi dia tak faham apa maksudnya. Cam semalam dia tanya kat aku "GEMPUR tu apa ibu...".

So, setiap kali dia tanya mesti kena ada jawapan kan? Dah jadi cam kamus pulak hihi. Aik! cikgu kan???. Kat umah kan kita jadi cikgu kepada anak-anak kita. Cuma kadang-kadang tu, kita pun cam susah nak bagi maksud yang betul kepada soklan dia. Tu yang kadang confirm balik kat hubby....apa maksud ni, apa maksud tu. Kira ada perbincanganlah antara aku ngan hubby tuk bagi jawapan yang betul kat Firas. Bagus jugak pertanyaan-pertanyaan dia tu. Jangan marah atau mengeluh bila anak-anak banyak bertanya. Sebab dia baru nak belajar mengenal dan mengetahui apa yang berlaku kat sekeliling dia. Lagi banyak dia bertanya lagi bagus, lagi cerdik otak dia. Atleast bila kat sekolah nanti akan memudahkan pembelajaran dia. In Shaa Allah. 




Sekian, Wassalam...



Friday, September 6, 2013

.: Novel Online :.

Assalamualaikum...

Kan aku kata dah hihi... terbeli jugak novel secara online. Rindu pulak nak mengadap novel. Kalau dah minat mang tak bley nak dipisahkan. Dok teringat je bila lama tak membaca. Bukan takmo beli terus kat kedai. Tapi disebabkan kalau keluar sekali ngan famili, ngan anak kecik payah sketlah. Sian kat hubby kena jaga anak-anak. Aku pulak jadi cam serba salah, lastly tak beli apapun. Salah satu sebab dia, kalau nak beli novel kena belek satu-satu. Besh ke tak citer tu. Kang nyesal tak sudah pulak kalau main rembat je. 

If aku pi sorang, aku bley dok lama sket dalam kedai buku tu. Tak taulah sebab pe bila masuk je kedai buku, macam ada satu aura yang mendamaikan. Bau pulak buku-buku baru. Ishh... kalau bley nak dok lama-lama dalam tu. Belek macam-macam buku. Syok jugak. Kalau aku pi sorang selalunya kat Popular, Komtar tu la, mana lagi. Jumaat adalah hari yang paling besh sebab rehat dia panjang. Hihihi...

Ok, nak tau novel apa yang aku beli????


Nilah dua novel yang aku beli. Salah satu sebab nak beli jugak novel ni adalah.... kerana aku dah pernah baca novel yang penulis ni tulis. Dah tau cara penulisannya. Aku beli secara online kat SINI. Cepat jugak proses pengeposan dia, aku order ari Selasa, ari Khamis dah sampai. Erm... malam tadi dah start baca sket.. hihi... arini nak sambung baca lagi. 

Sekian, Wassalam...




Thursday, September 5, 2013

.: Abang-Abang Yang Cerdik :.

Assalamualaikum....



Memang cerdik sangat. Dalam tempoh aku cuti panjang ni, ada pulak baby Hafiy, Fawwaz memang tido lambat. Kadang-kadang mood dia tak berapa baik, mungkin sebab ada adik baru kan. So, dia suka layan game kat tab, sampailah dia mengantok nak tido. 

Bila aku dah terlelap sambil dok nenen Hafiy, kalau Fawwaz nak terkencing dia akan pi sendiri ke bilik air. Aku mang pasang je lampu bilik air dalam bilik tu sebab ada baby kecik bagi ada cahaya sket. Lagi pulak nak senangkan aku bila tukar pampers Hafiy malam-malam. Takdelah teraba-raba dalam gelap.

Mula-mula cam tak caya, aku saja buat-buat tido, nampaklah dia dok ulang alik dalam bilik tu. Tup-tup dengar ada bunyik air dalam bilik air. "ishh... Fawwaz ni buat pe? kencing ke?". Bila dia balik kat tempat tido dia, dia tak pakai seluar. So, mang confirmlah dia kencing.

Kagum jugaklah sebab dia tak kejut aku pun, mungkin dia fikir "ibu tengah nenen Hafiy, sian kat ibu..". Dalam hati aku kata, "berani jugaklah dak Fawwaz ni". Bukan apa, kalau siang hari nak pi kencing kena teman sampai bilik air, siap suh basuh kencing bagai. Cuma basuh yak je dia basuh sendiri. Tapi bila malam bley pulak dia berdikari. Sebenarnya boleh je tapi saja nak bermanja ngan ibu la tu....


Time 3.00 - 4.00 petang pulak adalah time aku ngan Hafiy golek-golek ye, merehatkan badan hihihi. Tu pun pas aku tunggu Firas balik sekolah, tukar baju, bagi makan siap-siap. So, dalam jangka masa tu aku mang amanahkan kat Firas tuk jaga Fawwaz. Main toksah gaduh-gaduh, toksah sepah-sepah umah. Dah main kemas balik. Mang dia buat, kalau Fawwaz nak buang air dia akan teman. Alhamdulillah, mudah sket kerja aku sebab anak-anak boleh diharap.


Sekian, Wassalam...




Wednesday, September 4, 2013

.: Dia Pun Cuti Jugak! :.

Assalamualaikum...


Bila aku cuti panjang confirm dia pun akan cuti panjang jugak. Masa aku bersalin anak yang kedua dulu pun sama gak, ntah apa yang tak kena dok tak boleh start pulak. Jem terus. Lama jugaklah dia dok kat bengkel. 

Sekarang ni sama jugak, ada dok kat garaj tu tak kemana. Bateri dia buat hal. Aritu masa balik kampung seminggu, kan ke tak start langsung, terus takmo idup dah bila start. Bila tolak tu ok, bley idup, tapi bila matikan enjin dan start balik. Terus...tak boleh. Bebai jugaklah hubby. Disebabkan tak puas hati hubby checklah bateri dia betul-betul. Rupanya ada soket nak ke bateri tu longgar, sebab tu dia tak boley caj power. Erm.. macam-macamlah. 

Tu belum pi servis lagi tu. Kalau ikut dah cukup tempoh tuk pi servis. Dah guna pun ari-ari mang kena ikut jadual servislah. Bulan 10 nanti nak kena start ulang alik balik dari Sg Petani - Penang. Banyak jasa kete ni kat aku. Memang aku sayang sangat. Terlalu banyak suka duka ketika bersama.

Sekian, Wassalam...

.: K.A.M.I :.

Assalamualaikum....



Inilah keluargaku, gambar diambil masa nak kuar pi makan sempena besday hubby.
Saja je sementara nak tunggu ujan reda sket. Kononnye le, tapi tak reda pun....
Si kecik Hafiy dok tido ngan lenanya, pas mandi n ujan pulak petang tu... mang syok le tido...

Sekian, Wassalam...



Tuesday, September 3, 2013

.: Kegemaran Anak-Anak :.

Assalamualaikum...

Anak-anak aku kalau aku buat spageti mang confirm makan akan berulang kali. So, mang kena masak banyak. Siap  bagitau lagi "ibu ni masak sos ni sedap sangatlah!". Hahaha...sos tu bukan ibu yang buatlah sayang, ianya dah siap segera, cuma masak dan tambah apa yang kita nak buh je kat dalam tu. Selalunya aku buh bawang, daging ayam kisar ngan sosej. 




Sos pilihan anak-anak semestinya "Keju & Herbs". Mang feberetlah, takmo sos yang lain dah. Pernah gak try yang lain tapi, tetap sedap yang ni jugak.




Tengoklah si Fawwaz ni makan, sampai camtu sekali. Makan cam makan nasik. Sos tu siap hirup lagi. Erm... mang sedap berkrim pun sos dia. Tapi aku takdelah buat selalu, kadang dalam sebulan mungkin dua kali je. Tak bley kerap-kerap sangat, nanti jemu pulak kan?.


Oklah sekian dulu...

Wassalam...


.: Jamuan Ahli Kawalan Komuniti :.

Assalamualaikum....

Last Friday ada Jamuan Hari Raya tuk ahli join Kawalan Komuniti kat Seri Astana. Majlis dimulakan dengan bacaan Yaasin dan Tahlil. Ramai jugak yang datang tuk meraikan. Erm... makanan pun sedap-sedap, macam-macam ada, sampai tak larat nak makan. 

Anak-anak aku makan lemang sket, ayam bakar, yang lebihnya dok bantai makan sosej je. Mang feberet diaorang. Aku yang dah abis pantang ni... bley lah nak merasa makan ketupat, lemang, rendang ayam, macam-macamlah. Bukan balas dendam ye!. hikhikhik... lebih kepada merasa sket-sket. Kesihatan tetap kena jaga jugak. Almaklumlah baru je pas bersalin. Luar nampak ok, dalam??? belum tentu lagi kan. 

Disebabkan ada jamuan, so malam tu aku tutup kedailah. Tak masak!.  


Kurus dah muka aku, kena makan banyak sket. Bagi berat seimbang balik.


Penuh satu meja, sebab ada tukang amik makanan. Aku dok tunggu je sebab ada baby Hafy kan. Pastu orang pulak ramai. Diaorang buat satu tempat je tuk amik makanan. If ada dua tempat tu takdelah sesak sangat, ni terpaksa bercampur ngan lelaki n perempuan. Dok sekali ngan famili akak ipar sebab dia pun dok taman yang sama. 


Hubby sibuk suh amik gamba dia ngan baju yang baru dibeli. Mang sokong sangat le, siap beli baju lagi tuuu...


Sekian, Wassalam...




Monday, September 2, 2013

.: Zoo Bag :.

Assalamualaikum....

Ingatkan dok kat umah ni dapat menjimatkan duit tapi ku rasa sama je,
Dah tak keje kan, abis je siap buat keje umah semua, bukak internet, bukak FB, 
Ada saja barangan online yang menggoda jiwa dan raga.
Tu pun kalau si kecik Hafiy tu tido, kalau tak, mang takde masa lah... 
Aritu masa dok belek-belek FB ada pulak aku berkenan kat satu beg ni, comel sangatlah,
So, deal ngan tukang jual tu kata nak beli beg tu,

Dalam dua hari kot, sampailah abang pos laju kat depan umah...
Erm... eksaited jugak le... nak menerimanya...



Nilah "Zoo Bag" tuk buh barang Hafiy, gambar ladybird. RM 28 je,
Hadiah tuk Hafiy kikiki.... dah buat pi berjalan dah pun.

p/s: pasni taktaulah apa pulak yang aku berkenan.... 

Sekian, Wassalam....

.: 1 September : Birthday H.U.B.B.Y ! :.

Assalamualaikum....

Selamat Hari Lahir buat Hubby Tercinta @ Faizal Othman yang ke 34 tahun.
Selamat Hari Tua sayang!. Hihihi...
Semoga diberikan kesihatan yang baik,
Dimurahkan rezeki dan sayang keluarga selalu... Amin.

Ok, masa 31 Ogos lagi anak-anak dah sibuk bagitau nak pi mana masa besday ayah. Firas pulak sibuk tanya nak bagi hadiah apa kat ayah. Selalunya aku tak bagi apapun, cuma pi makan-makan je. Camtu jugak ngan besday aku. So, anak-anak yang buat pilihan ye, nak makan pe. Firas nak makan Big Box Pizza Hut, Fawwaz pulak nak makan ayam goreng KFC. Camne tu?.

Pas Firas balik sekolah hubby kata nak pi Village Mall makan kat sana, tup-tup hujan pulak petang ahad tu, so tukar plan. Akhirnya pi kat Giant Sungai Petani je. Hujan bukan main lebat lagi. Nak cancel sian pulak kat anak-anak sebab dah janji nak pi makan kan?. Aku pulak dah tutup kedai makan awal, semua periuk, kuali aku dah simpan hahaha!.#takmasakmakanmalamlah. Pi jugaklah, alhamdulillah dapat jugak hepikan anak-anak, walaupun hari tu adalah besday ayah dia.

Disebabkan ada dua pilihan so, hubby buat keputusan tuk makan ayam goreng KFC kat Giant, yang Big Box Pizza Hut tu bawak balik makan kat umah. Abis citer, dua-dua bley makan. Anak-anak pun tak kempunan.


Amboi senyum je ye dapat sambut besday ....?


Opss! bagi baby Hafiy kenyang dulu ye, supaya dia tak lapar masa kami nak makan. So, bolehlah makan dengan tenang sikit. Lumrahlah bila ada anak kecik, nikmat makan tu kadang-kadang kurang sikit sebab kena lebihkan anak-anak dulu. Takpun hubby makan dulu, dah abis dia makan baru aku makan pulak.




Nilah Big Box Pizza Hut yang kami bawak balik. Yummy!, sedap... mang kenyang sungguhlah... Alhamdulillah syukur dengan rezeki yang Allah berikan.

Sekian, Wassalam...




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.:: IkatanKu ::.

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

.:: Muhammad Firas Firdaus ::.

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

.:: Muhammad Fawwaz Firdaus ::.

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

.:: Muhammad Hafiy Firdaus ::.

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Labels

anak-anak famili tentang aku fawwaz Muhammad Hafiy Firdaus wordless wednesday Firas giveaway kerjaya ragam anak-anak jalan-jalan segmen blog mengandung hari raya blog memori terindah birthday blogwalking apa-apa je nuffnang perkembangan terkini Hafiy mutiara kata kursus novel renungan review blog churpchurp doa CPUV Nuffnang puasa 1st Giveaway jalan-jalan cari makan pemeriksaan ibu mengandung tip didik anak pulau pinang rumahku Contest GA Hadiah Menang anak yang cerdik demam campak ibu berpantang mak mertua perkembangan hafiy pertukaran petua Hadiah GA aksi anak balik kampung banding lakeside inn belajar membaca demam hari lahir info sihat makan-makan motivasi diri pemeriksaan anak di klinik solat tesco Mini GA anniversary artis bergaduh buat baju kurung cuti sekolah cuti-cuti melaka hadiah birthday hari inovasi header kami keywords kucing makanan masak-masak peperiksaan KPSL Gred N27 pregnant rezeki sahabat blog shopping raya tak sihat 6 Mei 2013 Cuti Umum Kerajaan Negeri Pulau Pinang Bantuan Rakyat 1Malaysia Bersalin BonusLink Caesarean Carta Jantina Anak Lelaki atau Perempuan Carta Mengenai Jantina Anak Dan Usia Ibu Doa ketika bayi dalam kandungan Hanif Idrus Ibu dan bayi KFC Karya Seni Kawalan Komuniti Taman Kelahiran Normal MH370 Pengomen Setia Permohonan Bertukar Sekolah Perodua Kancil Potong Rambut Siti Nurhaliza Slot Zehra TV3 Tahun Baru Cina alat permainan anak lelaki anak perempuan annual dinner awal muharram baby berkatalah yang baik-baik kepada anak-anak blog ana suzana camana nak buat bila anak-anak bergaduh celoteh MJ doa akhir tahun doa awal tahun doa untuk anak-anak follower free diapers hari ibu hati hobi http://tengkubutang.blogspot.com i-city irma hasmie jamu lepas bersalin jamu ratus warisan plus jatuh jenis-jenis makanan semasa berpantang kaki novel kek karemel coklat moist kenduri kesyukuran keputusan peperiksaan KPSL Gred N27 tahun 2013 kesihatan khasiat buah kurma kpsl 27 lesen memandu lirik lagu luahan mak mengajar anak tidur sendiri persiapan hari raya rabun silau rezeki Allah pelbagai cara riadah petang sahabat sambutan hari merdeka samsung galaxy S2 sekolah sekolah baru sekolah darjah satu terima kasih tip cantik tip sihat top entry top post tupperware ulangtahun perkahwinan wayang 10 Surah Dalam Al-Quran Dapat Mencegah 10 Perkara 10 bulan 1000 posts 13 jam A380 33 minggu 8 bulan Aeril Zafrel Air Zam Zam Al- Fatihah Amalan Meminum Air Zam Zam Anuar Zain Awal BE BL1M BMI BORANG Permohonan BR1M 2014 BRIM 2.0 Bangunan MPSP Bayaran Hasil Beris Lake Vineyard Best Friend Forever Best Vacation Photo Beto Kusyairy Big Box Pizza Hut Bila Blogger Jadi Maid Blog Sepet Borang Permohonan BL1M Online Borang Permohonan Bantuan Lesen 1 Malaysia Bukit Merah Laketown Resot CMart Sungai Petani COLA Camera360 Cerita Perodua Anda? Cheezy Wedges Cinta Jannah TV3 Cintai Isteri City of digital lights Doa memohon zuriat dan anak yang soleh Donut buatan sendiri Drama Cinta Jangan Pergi TV9 Electric Multifunction Pressure Cooker Evelyn Rose Fajar Pakeer Felinna GA IntaNBerliaN Gangnam Style HTC One V Hanya PadaMu Hubby Ikan sepat goreng Inilah Realiti Bukan Fantasi IntaNBerlian Internet tanpa had Istana Negara Jamuan Hari Raya KGT KSSR Kartun Upin Ipin Kenaikan Gaji Tahunan Kenaikan Pangkat Secara Lantikan Khasiat Air Zam Zam bagi Ibu yang Mengandung Khasiat Kurma Pada Ibu Mengandung Kuih Donut Kurikulum Standard Sekolah Rendah Ladang Anggur Beris Majalah PaMa Mak Dara Malaysia's Next Top Lucky Blogger 2013 MalaysianCubprix Maulidur Rasul Melur Jelita Menang Top komen Motor Cubprix Batu Kawan Muharram Mums n Kids Fair My Precious Iris Nabi Muhammad SAW Nelydia Senrose P1 PC Fair Pagi yang nyaman Panggil Aku Kiah Paul Walker Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 1 Tahun 2012 Penjawat Awam Permohonan BR1M 2014 Permohonan BR1M 2014 secara online Persiapan Menyambut Bayi Baru Petua Mengandung Petua Mudah Mengandung Pilihanraya Pizza Hut Pizza roti Program 1Karisma Punca nafas berbunyi Putu Mayam Rumah P. Ramlee SKT tahun 2014 Sabahat Baik Sekolah Kebangsaan Tikam Batu Senarai Semak Kelengkapan Bayi Baru Shopping online Sik SimplySiti Sinopsis Cinta Jannah Sinopsis drama Cinta Jangan Pergi Slot Akasia TV3 Spongebob Star Max Technology Tahun baru 2014 Terus Cintai Aku The Fast and The Furious The Wedding Breaker Top Komen Tugu Negara Upin Ipin Zati Mohd adrianna syaz aircond akar fatimah altimet amalan penambahan rezeki amalan ucap terima kasih amanda misbun anak anugerah Allah anak isap jari anak kembar anak pandai membaca anak rajin solat anak yang nakal anak yang soleh anonymous anugerah apa itu hernia apa itu ujian pap smear apa yang boleh dan tak boleh dibuat semasa berpantang arabian night arnab asingkan anak tidur dari ibu bapa autumnz awak suka saya tak? awi rafael ayat kursi badan tak selesa bagaimana nak mengajar erti tanggungjawab pada anak-anak bahagia baju printed bakul balck out bancaan bantuan sara hidup barangan elektrik barangan online basikal baru baskin robbins batuk beg beg duit belajar berpuasa beli barang secara online berbudi bahasa berkelah di Pantai berkelah di Pantai Batu Feringgi berkhatan berpantang sendiri bersangka baik dengan orang lain bertukar ke jabatan lain berurut selepas bersalin. biar lambat asalkan selamat bila anak-anak bertanya blocking colour blueberry cheese buah langsat buah manggis buang air besar bubur keladi budak yang cerdik buku merah buku prima bulan ramadhan burger burger yang simple cabaran candy crush saga cara berpantang cara mengatasi anak yang nakal cara-cara untuk free diaper cars cash out nuffnang cat jotun cat rumah ceeranoh.com cerdik cerita hari raya 2013 cerita kegemaran check nuffnang check up bulanan cheese cheese meleleh cheesekut cicak colour congratulation coolblog cuaca panas cucu perempuan cucuk 6 bulan cucuk untuk dua bulan cukur kepala cup cake cuti damansara intan demam kuning diapers dinner doa angin ahmar doa bahagia suami isteri doa ketika hendak bersalin doa ketika hujan doa menghindarkan diri dari sihir doa minum air zam zam doa pengikat kasih sayang suami isteri doktor dugaan durian crepe email entri entri blog ephyra fasha sandha bersanding free diaper frozen gadis pecinta pink game transport games ganjaran isteri memasak untuk suami dan anak-anak gastrik google analytics google chrome gunting rambut gusti hadiah hari guru hantu hari graduasi tabika kemas tahun 2012 hari pertama sekolah di tahun 2013 hari potensi tabika kemas parlimen sungai petani hati mudah terasa hati tak bahagia hello mr. perfect hernia hidung tersumbat? Fawwaz hikmah keluarga bahagia hisap jari homework http://atienstory.blogspot.com http://ayuinsyirah.blogspot.com http://botak-gambus.blogspot.com http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.com/ http://herba-tihara.blogspot.com http://ihaveasweetsmile.blogspot.com http://mylovekasih.blogspot.com http://mylovelyfamily-ana.blogspot.com http://normj1001.blogspot.com http://sayangkudinadania.blogspot.com/ http://staibaqhang.com http://summerkisseswinterrain.blogspot.com http://tengkubutang.blogspot.com/ http://www.google.com/analytics hubungan menantu dengan mak mertua hujan i-city snowalk ikatan yang rapat antara anak dan ibu iklan jawatan kosong impian dan harapan 2014 integriti internet isap jari istighfar jahit baju jahit kain langsir jeli jeli nona jimat cermat jimmy palikat jiran setaman johan kad ATM kad raya kalau aku kaya kalau memang harus bagitu kampung sungai raba kampungku kanser servik kapur kasut kartun frozen kasut sekolah kata-kata hikmah kebersihan vagina selepas bersalin keburukan bagi bayi yang hisap jari kedah kehamilan kek coklat kukus kek coklat strawberry kek keju oreo kek oren kelas mengaji kelebihan ephyra kelebihan istighfar keluarga iskandar kenangan kencing kotor dan kesannya pada wanita hamil keretaku kerja isteri kesan pegambilan jamu ratus warisan plus khasiat akar fatimah khasiat jamu kira berat badan ideal kiraan BMI kisah gigi klinik pakar kanak-kanak Harcharan Sungai Petani kreativiti anak-anak kuih dangai kuih koci kuih pak tunku kuning telur kurma baik semasa berpantang kurus langgar latihan legolang malaysia lirik Ketulusan Hati lirik lagu anak kampung lirik lagu kalau aku kaya loghat utara maal hijrah magic colour main-main majlis perpisahan mak mertua terbaik makanan berkhasiat ketika mengandung makanan berkhasiat semasa berpantang makanan kegemaran makanan pejal bagi bayi 6 bulan ke atas makku yang tersayang malu malware sms manjaku baby centre sungai petani masak di hari raya masak untuk suami masakan mak mee udang pulau sayak memanjat memey bertudung memilih makanan menang teka-teki menanti saat bersalin mengajar anak-anak belajar mengigau semasa tidur menguji minda anak-anak meniarap menjaga orang sakit menyusu anak merajuk merancang sendiri merangkak mercun merdeka mini contest minum air gula minum malam minyak minyak naik harga misteri surat Al- Fatihah monster inc monster university mood shopping motivasi muara hati muntah murai nabila biela nakal nasi ayam goreng nasi kerabu novel Sebenarnya Saya Isteri Dia nugget nurul akad nikah nurul dan eric deep office operation oreo better together oscar oasis panduan sendawakan bayi selepas menyusu panggilan emak pantai merdeka pap smear pawagam pekeliling perkhidmatan bilangan 5 tahun 2013 pekembangan bayi di usia dua bulan pemandu kereta pemberian pemindahan gaji kepada pegawai perkhidmatan awam persekutuan di bawah sistem saraan malaysia pemilihan nama anak yang baik dalam islam pencerobohan di sabah pengalaman bersalin pengantin pening penyedut hingus penyusuan susu ibu peperiksaan akhir tahun peribadi perikemanusiaan periuk periuk pelbagai guna perkembanga terkini anak-anak perkembangan anak-anak perkembangan bayi perkembangan bayi 5 bulan perkembangan fetus 22 minggu perkembangan fetus 24 minggu perkembangan fetus 30 minggu perkembangan fetus 36 minggu perkembangan ketika mengandung perodua persiapan melahirkan anak persiapan sekolah personaliti anak kedua personaliti anak pertama pertama kali memandu kereta pertukaran tempat bertugas pesanan pesta pesta pulau pinang petua kulit bayi bersih petua mengetahui jantina anak petua selsema dan batuk pewangi baju pil perancang pondok-pondok posts power bank prego keju & herbs pretzels puasa ganti puding roti coklat punca bayi hisap jari punca hernia punca telinga berair puzzle quality time rambut rantai tangan resepi resepi cheesekut resepi kek coklat resepi kek oren resepi koktail buah resepi kuih inti sardin resepi nasi ayam goreng resepi puding roti resepi roti arab rezeki yang berkat ribut romper dan cloth diaper murah rosak roti roti arab sabah sahabat yang baik sakit di bahagian bawah abdomen ketika hamil sakit perut sakit telinga salam perpisahan salam takziah salindah saman traffik samsung sandiwara cinta sarang burung sardin satu barang satu ringgit sauce says sayur sayur tahan lama selamat hari raya selamat tahun baru 2014 selsema semasa berpantang senarai barisan kabinet persekutuan 2013 sendawakan bayi selepas menyusu service center samsung servis kereta servis laptop sesi persekolahan set manual breastpump autumnz shaklee shopping shopping online Hishop soalan mengenai kelahiran normal selepas caesarean softlan sos prego soya spageti status pertukaran super spontan surirumah susah nak tidur susu dutch lady 123 tahun baru 2012 tak boleh nak bukak blog sendiri taman perbandaran pulau pinang tambah rezeki tandas lelaki tandas perempuan tanggungjawab seorang isteri teka harga tekanan darah telefon telinga berair telur telur ayam telur ganjil temujanji dengan doktor tiada ubat batuk dan selsema untuk baby bawah setahun tidur sendiri tiga bulan tip asuh anak tip bila anak dah berusia 7 bulan ke atas tips anak tidur lena tips cairkan susu perahan tips gembira sepanjang hari tips kebersihan vagina tips mengurangkan sakit belakang tips untuk menangani adik-beradik yang bergaduh tiramisu tobasco tumbuh gigi tutorial letak button facebook tutorial scroll box untuk bloglist ubat batuk ubat selsema ujian minum air gula ujian pap smear village mall vita-lea shaklee walker wanita weekend wirid wanita hamil world children's day free screening og planes www.babycenter.com www.jpa.gov.my www.mialiana.com yes boss you drive you win youtube zaman sekolah zizan zoo bag zoo taiping and Night Safari