.:: Sahabat Blog ::.

Monday, August 29, 2011

.: Seronok Sakan :.

sakan la dak2 ni bl acik nanang ngan acik ct beli bunga api,
firas kan jarang main bunga api, 
apa lagi abis je bunga api tu mintak lagi,abis je mintak lagi,
tak puas, sbb bunga api tu pendek dan mahal,
tp sbb nak bagi anak2 buah hepi, makcik ngan pakcik kene beli hahaha,

firas tengah dok asik main bunga api...

ni plak faiz anak kakak...

ni plak qayim, anak kakak gak... fawwaz tak berani main bunga api, dia tengok jee...

.: Tibe ngan Selamat :.

syukur alhamdulillah kami semua tibe kat kampung dengan selamatnya.
bertolak dari sungai petani kul 10pagi,
cuaca pun ok la...cerah2 gitu,
singgah umah mak mertua amik kuih raya,
biasa la tiap tahun mak mertua kan wat kuih raya, nak bagi kat besan dia,
pastu baru kami kuar ikut tol bertam, rehat kat simpang pulai sat,
isi minyak, belikan dak2 ni makan ngan minum,
takut lapa...,





perjalanan pun lancar takde apa kejadian yg tak diingini,
otw tu awin sms kat aku (awin tu besfren aku la tp dia keje kat daerah),
dia kate nampak hubby kat simpang pulai,
rupeye dia pun otw balik kg husband dia kat melaka,





kami kuar ikut susur tol tapah, selalu ikut bidor tp time2 ni slalu jalan kuar dari tol tu jammed,
so kami pun cari alternative lain la, tak mau la jammed2 ni,

so far ok la, sampai kt tanjong karang kul 4ptg,
Alhamdulillah sampai jugak....,



tu la umah mak aku...nampak tak yg kecik tuuuu....



Saturday, August 27, 2011

.: Sungai Petani -->>Tanjong Karang :.

kete dh servis,
minyak pun dah isi,
baju aku dah packing,
baju hubby dah packing,
baju firas dah packing,
baju fawwaz dah packing,
kuih raya dah packing,
susu, pampers si kecik sumer dah packing,
duit raya pun dah packing, (tu penting...)
apalagi ha????,
takde kot????,
so sok pagi bley la balik kampung!!!!,

***doakan kami selamat dlm perjalanan ok,


Friday, August 26, 2011

.: Terlupe!!! :.

besday Haslin 22.8.2011,
bley aku terlupe, semalam petang masa balik keje baru ku teringat,
tu pun sebab dok berangan sambil bawak kete kan hehehe,

HEPI BELATED BESDAY LA TO MY BESFREN !!!

aku penah citer pasal dia kat entry yang lepas so klu nak refresh balik yang mana satu kawan aku yg nama Haslin bley la KLIK kat sini,
8 PERKARA YANG AKU SUKE PASAL DIA :

SENYUM
dia suke senyum, walaupun org tu dia tak kenal, selisih kat mana pun dia tetap senyum maka aku pun dah terikut wat camtu sampai la sekarang...

YAKIN
aku blaja kete ngan dia, dia yg wat aku jadi yakin tuk bawak kete kat Kuala Lumpur, dok sana kene berani drive...tak berani ko kene la nek LRT ke bus ke...tp sampai bl nak nek transpot tu??? tul tak???

BERANI
dulu aku pemalu...skang pun sama gak, tp kelainan dia bl aku bercakap ngan org aku takde la malu sangat jadila peramah sket, takde la sepatah org tanya sepatah aku jawab, berani la jumpe klien sendiri...waktu tu..

BERSIKAP TERBUKA
lepas aku knl dia aku lebih bsikap terbuka, aku bley terima teguran, bley laa sumenye...kire ada perubahan sket la...

ILMU
banyak ilmu yg aku dapat dari dia, dia blaja sampai degree so ilmu dia lagi banyak, dia tak lokek nak ajar aku, klu aku tak paham sure aku tanya kat dia...masa keje swasta dulu ngan banyak gune bahase inggeris, so aku mana terer...kene ty ciksu haslin la...

PENDENGAR YANG SETIA
banyak aku share citer suke duka ngan dia sepanjang brp tahun aku kenal n keje ngan dia...segala susah payah masa dok KL sume dia tau...

BAIK
aku dh anggap dia cam kakak aku tau, tp kami bahasakan diri "saya", "awak" bl bercakap...rasa cam lagi closed...

MELATAH
dia suke melatah "monyet"... klu dia terkejut, dia mesti sebut perkataan monyet tu, tp aku dah lupe ayat yg kuar dari mulut dia tu, so jan cari pasal sesaje nak usik dia...haaa nanti bley jadi monyettt...

Thursday, August 25, 2011

.: Sekadar Renungan Bersama :.

AKHIR-AKHIR RAMADHAN

Jika sepuluh hari terakhir Ramadhan merupakan saat di mana Rasulullah SAW memperbanyakkan amalan  dengan berjaga malam, beriktikaf, dan mengejutkan ahli keluarga untuk bersama dengannya melaksanakan ibadah-ibadah sunat, bagaimanakah pula dengan kita?

Sewajarnya contoh yang ditunjukkan oleh Baginda dalam menghayati sepuluh hari terakhir Ramadhan dijadikan teladan kepada seluruh umat Islam pada hari ini.
Sesungguhnya pedoman yang telah ditunjukkan oleh Rasulullah SAW jelas mencerminkan kepada kita betapa tinggi dan bernilainya detik-detik terakhir Ramadhan yang sedang kita lalui saat ini. Alangkah malangnya jika kita semakin alpa dan lalai dalam melaksanakan ibadah kita pada saat-saat Ramadhan yang kian melabuhkan tirainya.

Sedangkan kita seharusnya menghidupkannya dengan meningkatkan lagi amalan-amalan sunat bagi meraih pahala berlipat ganda yang telah dijanjikan oleh Allah SWT. Lebih manis lagi apabila Allah SWT turut menjanjikan kehadiran malam Lailatulqadar (yakni malam yang lebih baik daripada seribu bulan) pada sepuluh malam terakhir Ramadhan.

Sebagaimana firman Allah SWT di dalam surah al-Qadr (ayat 1-5) yang bermaksud:"Sesungguhnya kami telah menurunkannya (al-Quran) pada malam Lailatulqadar, dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran malam Lailatulqadar? Malam Lailatulqadar lebih baik daripada seribu bulan.Pada malam itu, turun Malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); sejahteralah malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar!"

.: 1 ari lagiiiiii :.

sok last keje!!!
pastuuu cuti raya sampai 4hb sept,
tak sabar nak balik kampung sambut hari raya,
barang pun tak packing lagi,
insyaAllah kalau takde pape hal ahad ni kitaorang balik kampung,
mana lagi tanjung karang la, umah makku sayang....,

kitaorang balik kampung lawan arus,
so, insyaAllah la tak jem, macam tahun2 sudah,
tapppiiii... bl sampai pekan tanjung karang,
hah...mang jem giler sbb sume org balik kampung,
sok2 raya pun sama, punye banyak kereta atas jalan,
bayangkan la klu 1 umah dahde 4 biji kete,
kire la area tanjung karang tu ada brp umah,
ermmm...bley tahan gak la...sesak dia...,

pesanan: sape2 yg dah start cuti sok, berhati-hati la di jalan raya,
pandu cermat, ingatla org yg dibawa tu...okeyy...



Wednesday, August 24, 2011

.: Demam tak baik-baik :.

dari ari sabtu aritu demam tak baik-baik,
sape lagi klu bukan fawwaz,
risau gak pesal tak ok lagi,
ubat bagi dah,
lastly, semalam hubby kate "jom la bawak p klinik pakar kanak",
so p la Klinik Pakar Kanak-Kanak Harcharan, kat Sungai Petani,
hubby kate klinik ni ok,
pas bukak pose umah mak mertua, trus p,
tutup kul 9malam, sib baik sampai awal,
punye ramai la orang pas kitaorang sampai tu,
majoriti anak tak sihat,
kate kat hubby, "sib baik la kita awal, klu tak kul brape bley sudah ni",
doktor dia mang bagus, bukan melayu, bukan cine, tp singh,
check punyer check, doktor kate, paru2 dia kahak dah block,
so kene sedut gas, tuk cairkan kahak, klu dalam 2 ari tak ok gak,
kene p lagi tuk sedut gas, tu la nak tengok arini camne,
smlm balik tak sempat nak bagi dia makan ubat sebab dah ttido,
penat kot,

pagi  tadi masa nak bangun sahur kul 4.30pg,
fawwaz bangun gak, merap sungguh la,
bagi susu tak mau, dah aku kene dukung plak,
nak masak pun susah, bagi duduk tak mau,
ngan ayah dia pun tak mau,
merajuk ape tah, tak mau org pegang,
dia ajak aku baring skali tuk bagi nenen kat dia,
dah la kalut kita kejar masa nak sahur,
nak tak nak sambil makan aku bagi susu badan kat dia la....,
sian tu sian gak, tido tak lena kan, sbb tak sihat,
balik keje ni nak tengok camne keadaan dia,
moga2 terus sihat laaa...hendaknya,
dah la dekat nak raya...., tak besh raya klu anak tak sihat...tul tak???

Tuesday, August 23, 2011

.: Raya Dulu ngan Sekarang :.

Salam sume,

kemeriahan raya dulu ngan sekarang...
korang rasa tak apa yg aku rasa, terutama skali yang sebaya ngan aku la,
mungkin skang ni dah besar, dhder suami ngan anak plak, btul tak???

.:: RAYA TIME SINGLE ::.

peruntukan dulu mestilah tuk diri sendiri kan...
pastu bagi kat mak, adik2 masa dulu adik2 tak keje lagi,
so, tiap kali raya diaorang dapatla duit raya takpun baju selai dua,
adik plak dua2 laki, kat mak slalu aku bagi duit raya je,
dulu masa aku keje swasta gaji mang lebat...dapat plak bonus time nak raya,
mang joli sakan la,
kuih raya mang beli la... bagi kat mak, konon nak bagi mak senang la,
tak yah susah2 wat kuih raya, sebab dah takde orang tolong,
anak2 dara dia sume dah keje, balik pun hujung minggu je...,
duit raya komfem kene bagi gak, mang tiap kali raya aku mesti ada budget ni,
sedekah kan... bila lagi kan, ada duit lebih sket bagi la kan...
masa time single ni raya pun sure la ikut mak hehehe... ha la nak p mana lagi,
umah sedare mare la...takde geng...,


.:: RAYA TIME DAH KAWEN ::.

hehehe, perubahan berlaku...sebab dah de hubby, sume benda kene buat bersama hubby,
beli baju pun ngan hubby, keputusan kene buat bersama-sama,
time dah kawen tiap kali raya nak kene pakai baju sedondon,
baru nampak serasi, loving couple,
raya time ni aku tengah pregnant kan firas tak salah aku tahun 2006,
masa ni mengandung 9 bulan tengah tunggu time nak bersalin je,
preparation tak banyak sangat sebab kitaorang lebih utamakan tuk beli barang keperluan sikecik,
bl dah kawen peruntukan tuk adik2 berkurangan la hehe, tp duit raya tetap bagi,
cume baju je kene p beli sendiri hehehe,
raya time ni dahde mak mertua,
so kene buat pembahagian budget hehehe,
dah tentu la nak kene bagi something gak kat mak mertua,
kuih raya ke, baju raya ke, duit raya ke....
raya plak kene ikut giliran, tapi sbb mase 1st time raya sebagai isteri aku tengah pregnant kan,
so, kene raya umah mak aku la, sbb nak bersalin senang, kan ke aku masa tu pregnant baby songsang,
kene refer HKL la,
tahun 2006 la raya yang paling besh skali nak tau pasal pe???
sbb aku bersalin pada raya ke 4, raya ke 3 masuk labor room,
raya ke 4 aku bersalin secara operate, baby songsang, doktor kate tak bley wat pe,
nak tak nak kene operate gak...
sib baik sempat makan rendang ngan ketupatttt....


masa ni tengah pregnant kan firas 9 bulan



.:: RAYA TIME DAH DER ANAK ::.

raya time dahde anak dua ni mang macam2 la...
kene prepare awal2, baju budak2 kene beli dulu,
dah tentunya budget kene lebih sket,
beli baju pun kene adil, btul tak???
kuih raya tetap sama, cam tahun2 dulu,
duit raya pun sama...
tuk mak ngan mak mertua pun sama...
takde beza la, yg membezakan hanyala...
ANAK... makin bertambah,
dan raya semestinya makin meriah,
sbb anak2 ni hepi dia lain, seronok bl kita belikan baju raya,
tu yang sakan asik nak p try baju raya je siang malam...
loteehhhh.....dan yg besshhnye ibu ngan ayah dia jadi tukang simpan duti raya anak2,
dannn tukang bagi duit raya kat anak2 orang lainnnn....hahaha...
beshnyee....tak sabar nak balik beraya kat kampung....


masa ni plak tengah pregnantkan Fawwaz...

gamba raya tahun 2010

Sunday, August 21, 2011

.: Dah Masuk 10 Hari Terakhir Pose :.

syukur alhamdulillah sampai dah kite ke 10 Ramadan Terakhir,
Syukur sbb Allah masih bagi peluang kat kita untuk merasainya,

persiapan raya camneee????
alhamdulillah, setakat ni dah beli la sume,
adala yg sket2 lagi yg tak cukup,
jan membazir, beli mana yg perlu je, tul tak???
semalam kami p cari kasut tuk anak2, bley tahan gak la harga dia,
firas la dok teringin nak pakai kasut tutup,
dh beli kat dia, kene beli kat adik dia gak la,
klu tak nanti mesti berebut, pandai dah skang ni,
apa yg abg ada dia pun nak jugak....,

aku, firas n fawwaz, semakin nak raya,
semakin tak sihat plak, selsema tak abis2 lagi,
fedup tul la, fawwaz plak dok batuk2 demam...,
aritu baik dah ni jadi balik, aku pun sama,
cukup tak selesa time pose ni selsema,

tengokla punye sakan budak 2 org ni try kasuttt.....,

ni kasut my hubby, dia pun sakan nak raya hahaha...

ni la kasuttt firas n fawwaz kene beli sama tak berebut...

fawwaz dok tgk kasut dia...


firas n fawwaz...posing sakan...


Wednesday, August 17, 2011

.: Cuti Hari Nuzul Al-Quran :.

arini cuti Hari Nuzul Al-Quran,
pg ni aku anta hubby ngan firas kat umah mak,
pastu anta firas p skola,
arini jalan lengang gileer,
tak macam selalu klu kul 6.45pagi, 
mang jem la kat traffic light dkt ngan Proton Edar tu,
nampak sangat ramai orang Sungai Petani yang keje kat Penang,
Sg Petani rumah murah sket klu nak bandingkan ngan penang btul tak?
penang umah kecik tanah mahal, RM 90K bley beli flat je,
klu Sg Petani, bley beli umah teres lagiii....besar plak tu,
so, arini ingat nak menjahit, tp baju tak potong lagi,
tengah dok memikir ni, dak kecik ni plak tak tido lagi,
payahhhh...satgi dia plak yang sibuk,
aritu dh try mesin jahit tu, nak tau tak....mesin jahit tu dh makan tuan...
tengah nak perbetul jarum dia tekena plak kat jari kiri ni,
sakittttnye......blum start menjahit lagi dh kene...sabooo je laaa....,

ok, nak citer ni budak paling bijak ni,
mang bijak la... nak tau pasal pe cer tengok gamba kat bawah ni...:



mang akal dia panjang, tu yang tok dia dok pening kepala,
banyak sangat idea dia kat kepala...,
macam2 keje dia nak buat,
mulut tak berbunyi tapi tangan ngan kaki mang ligat,
tak reti penat, bl suh tido tak mau, pastu dok telentok sorang2 kat kusyen,
mengantok sakan la tu, tok mi dia citer pagi tadi semalam, tido sambil tangan dok pegang karipap,
main sampai tak larat, dulu penah skali tok mi dia cari2 tak jumpe, ingat p mana,
tengok2... tu diaaaaa...tido kat atas paper lama yg tok dia susun,
ermmm macam2 cerita la....,
tak larat, tu la ragam anak2....

Tuesday, August 16, 2011

.: Sakit Tekak :.

sakit tekak balik la....
aritu ok dh ni jadi balik, seksa noooo la....
nak telan air liur pun payah, dh la pose,
dah 2 ari camni, issshhh....
camne nak buat ni????



Monday, August 15, 2011

.: Jom Blaja Menjahit :.

Salam sume,
Jom blaja menjahit hehehe....,
yeye!!! alhamdulillah dapat gak beli mesin jahit toyota ni...,


lama dah teringin nak beli, tp luit tak cukup lagi,
ni sementara ada duit p beli la,
ada gak guna dia,
minat tu ada nak menjahit,
sbb mak aku mang jahit baju sendiri,
dulu suke tengok mak menjahit,
dari kecik sampai besar,
cara potong, cara jahit, masa skola dulu kain skola tu aku jahit sendiri,
syok tauu klu pandai menjahit, jimat sket tak yah dok tempah baju kat orang,
sekali tempah dah brp ringgit, beli kain lagi,
aiii... tu kdg2 klu nak beli kain ela, pikir 2,3 kali, 
sbb nak tempah baju la, bukan kedekut,
tp hehehe...sayang luit laaaa....
ni bl dh de mesin jahit, nak blaja la wat baju kurung,
survey gak kat blog orang lain, camne nak wat baju,
dapat dah sume tu, tp masih takut2 lagi nak potong kain tu,
pola baju kurung aku dah buat dah, tunggu time je nak gunting,
sampai bl nak tunggu kan, kene yakin pd diri sendiri kan....kan...kan,
InsyaAllah mesti boleh, belum cube blum tau,
klu dh pandai nanti bley la pelbagaikan jahitan,
ermm...ok gak kan,



Sunday, August 14, 2011

.: Rumah Baruku :.

syukur alhamdulillah, akhirnya hajat dihati nak ada umah sendiri tercapai jugak,
mang target tahun ni nak dok umah yg dibeli sendiri, 
senang, sbb tiap bulan bayar sewa umah cam tak berbaloi,
klu umah sendiri bayar tiap bulan, ok la sket, abis bayar umah tu dapat kat kita gak kan???
entry ni sebenarnya dah lama aku nak tulis tapi tak berkesempatan hehehe....(alasannn)

alhamdulillah raya tahun ni dok kat umah baru,
tp aku tak la berbelanja sakan tuk umah, kene berjimat gak,
beli brg2 yang perlu je, kene plan, kene ikut bugget gak,
apa yg aku beli??? nak tau ke???
yg paling penting skali langsir umah!!!! tu penting.... bahaya klu takde langsir,
tu pun aku tempah je kat nagoya, nak wat sendiri bl masa nak buat,
pastu set bilik tido la..., pastu beli tv idaman my hubby, tv besar...sng nk tgk,
set sofa, tu je.... meje makan kemudian, bl2 pun takpe... tp akan ku beli gak, ok...

lepas ni tambah la apa2 yg perlu tuk cantekkan umah,
bunga pun aku tak p beli lagi,
ingat sblm raya ni nak buh la bunga sket kat umah ni, nampak berseri sket,
tp yg syoknye umah ni, kami tak perlu nak buat kabinet dapur, lampu ngan kipas pun dh ada,
syukur la, sume dipermudahkan....



ni ruang tamu, simple je...tak banyak barang lagi...



ni pun ruang tamu gak, aku buh sofa je kat situ....



ni kat ruang dapur, tu tv lama aku buh situ senang klu nak masak, bley tengok tv hehehe...


ni plak kat ruang dapur, simple gak...tak banyak barang...


Saturday, August 13, 2011

.: Shopping Baju Raya tuk Anak2 :.

hari ni dah 13 Ramadan,
so dh kene beli baju raya tuk anak-anak,
malas nak bersesak klu p beli last minit,
tau je la bl kate "takpe sempat lagi..., pose pun baru brp ari"
jap je masa berlalu, tau2 dh nak abis bulan ramadan,
so arini aku ngan hubby bawak budak2 ni p cari baju,
1st kami p Tesco sbb ada barang dapur nak kene beli,
so belek2 baju melayu ok la plak harga dia,
cantek pun cantek, dari orang dewasa sampai kanak2,
ok la amik la 3 pasang, ayah dia, firas n fawwaz,
pastu singgah kat Parkson p cari t-shirt plak,
sbb kat situ banyak pilihan gak,
dapat la 2 pasang baju setiap sorang,
suar sorang 1, sbb aritu dh beli, masih baru lagi suar tu,
aku ngan hubby next week plak,
kene beli satu2, kan ke pose tak larat la weii nak berjalan lama2 ni,
letihhhh.... tu pun nak kene kuar awal pagi klu tak konpem lembikkkk,
sib baik la budak2 ni tak meragam....


jom kita tengok pe ada kat dalam beg kertas ni....


ni la dia... ni baju raya fawwaz...



ni plak baju raya firas...



ni model baju melayu kanak-kanak, hahaha.... dia sibuk dok menayang jam baru...ciwi la tu...

Friday, August 12, 2011

.: Jumaat yang Indah :.

Renungan di hari Jumaat, 12 Ramadan 1432H,
Semoga hari ini, esok dan selamanya kita mendapat keberkatan
hidup dari Allah S.W.T....AMIN...,
Jom kita renung2 kan....

Hiasilah kehidupan ini dengan gurau senda kerana ia melambangkan kehidupan yang harmoni.
 Buah akal ialah ilmu pengetahuan,buah jiwa adalah iman dan buah fizikal ialah kemajuan
 Cinta kepada bunga akan layu,cinta kepada manusia akan berpisah dan cinta kepada ALLAH s.w.t akan abadi
Wanita itu sendiri adalah rahsia Nafsu mengatakan wanita cantik atas dasar rupanya, akal mengatakan wanita cantik atas dasar ilmu dan kepandaiannya, dan hati mengatakan wanita cantik atas dasar akhlaknya

Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar. Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan. Sahabat sejati menjadi pendorong impian. Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Allah.




Thursday, August 11, 2011

.: Terima Kasih :.



terima kasih pasal pe??? mesti nak tau kan???
terima kasih pada pihak pengurusan Penang Port sbb pagi tadi,
bg kitaorang yg tengah dok tunggu feri penumpang yang tak mai2,
naik feri Pulau Payar (feri kenderaan),
masa aku sampai jeti tadi feri Pulau Angsa baru je nak blah,
alamak... tak sempat la nak kejar,
feri Pulau Undan plak baru nak mendarat kat seberang,
dua saja tau feri penumpang minggu ni berbanding sebulan yg lepas,
bley tahan berapa lama je ada 3 feri,
tak sampai berbulan2 pun, keadaan still sama,
terpakse berkejar2 tuk p dan balik keje,
dah la bulan pose, tak larat weiii...,
bilala keadaan akan pulih... klu ada 3 feri penumpang ok,
tunggu pun tak lama, masa pun tak tbuang ngan MENUNGGU...,



ni la Feri Pulau Payar...sib baik feri ni laju, cepat sket smpi opis...


Wednesday, August 10, 2011

.: Cerita 2 hari Sebelum Pose :.

sowi...ni cerita 2 hari sebelum pose... hehe br nak citer,
ragam anak2 time tunggu nak makan,
kami p makan kat The Chicken Rice Shop, kat Tecso Sungai Petani,
mang slalu makan kat situ tak tau nak kate sedap sangat biasa je,
tp dh terbiasa, senang nak order hubby plak mang giler sgt ngan nasi ayam kan,









Glitter Words

[Glitterfy.com - *Glitter Words*]

Tuesday, August 9, 2011

.: MC :.

arini aku MC tak larat la...p klinik doctor check,
mang confirm demam, so cuti la,
kepala pun sakit lagi, hidung pun tsumbat lagi,
nak tido pun susah...aduiii... 
dugaan pose btul la....

Sila makan ubat yg doktor bagi ok...

.: Bonus Raya :.

Syukur Alhamdulillah dapat gak bonus raya tuk tahun ni...bley la wat tambah2 apa yg patut, sume tu rezki anak2...


KUALA LUMPUR: Kerajaan bersetuju membayar bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500 kepada penjawat awam bulan ini.
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berkata kerajaan juga bersetuju memberi bayaran khas sebanyak RM500 kepada pesara kerajaan.



“Bonus dan bayaran khas ini akan dibuat pada pertengahan bulan ini,” kata Najib yang juga Menteri Kewangan dalam satu kenyataan, semalam.


Katanya, bonus itu adalah bagi menghargai sumbangan serta dedikasi penjawat awam dalam memudah dan menjayakan pelaksanaan program pembangunan negara.



Perdana Menteri berkata, kerajaan berharap pemberian bonus dan bayaran khas itu dapat meringankan beban penjawat awam dan pesara kerajaan dan membantu mereka membuat persediaan menyambut Aidilfitri.




“Ini menunjukkan kerajaan sentiasa prihatin dan sangat menitikberatkan kebajikan penjawat awam dan pesara kerajaan,” kata Najib.



Katanya, pemberian bonus dan bayaran khas itu akan melibatkan 1.27 juta penjawat awam Persekutuan dan 590,000 pesara kerajaan dengan anggaran perbelanjaan sebanyak RM2 bilion. - Bernama

kredit dari Harian Metro

Monday, August 8, 2011

.: Busssannn !!!! :.

Bosan yg teramat la arini, nak  tau sbb ape,
aku sakit kepala, hidung tersumbat, asik bersin je,
tanda-tanda..... nak demam selsema la tu,
nak buat keje pun tak larat, tak bley nak fokus,
bulan pose plak tu... issshhhhkkk... dugaan btul la...

nak tunggu time balik punye lama la,
sbb tak tahan kan dok tahan sakit kepala ni,
akhirnya 5.30petang sampai gak...
time untuk balikkk...
sori la arini mang aku wat keje lebih kurang je,
bukan malas tapi, kepala ni berat sangat (malas sikit je hehehe, black monday kan)
okey...



Glitter Words

[Glitterfy.com - *Glitter Words*]

Saturday, August 6, 2011

.: Kasih Sayang Abang :.

Jom kita baca artikel ni, aku amik kat http://www.iluvislam.com sbb ada kaitan ngan anak-anak aku so, aku share ngan korang sumer...bley???

Tatkala ibu mengandungkan anak kedua, si ibu mula terhidu perubahan sifat anak pertama. Kebiasaannya sifat anak pertama tersebut akan berubah menjadi lebih agresif sedikit daripada biasa, lebih sensitif dan mudah merajuk. Sikit-sikit nak menangis, sikit-sikit merajuk, begitu sifat abang bermulanya ia sedar makin kasih sayangnya diabaikan. Sifat-sifat tersebut boleh berlarutan sehinggalah kelahiran adiknya kelak.

Selepas Kelahiran Anak KeduaPerasaan cemburu si abang terhadap si adik kecil semakin ketara. Si abang seolah-oleh bimbang akan kehilangan kasih sayang daripada ibu bapa terutama ibunya. Tambahan pula apabila melihat ibunya memangku adiknya ketika menyusu, malah menukarkan lampin adik pun dia cemburu.. dia bayangkan seolah-olah dirinya sudah tidak disayangi lagi oleh ibunya lagi. Itulah sebabnya sesetengah anak yang dah boleh bercakap, apabila ditanya 'nak adik?', dengan spontan dijawabnya 'tak nak!'

Tukar Sifat Cemburu Kepada Kasih Sayang!!
Biasanya anak tua kita itu akan menunjukkan rasa cemburu dengan keadaan emosi yang kurang stabil, memukul adik tanpa sebab, cubit dan sebagainya apabila 'lepa' daripada pandangan ibu atau bapa.
Anda boleh cuba kaedah ini iaitu; ibu memegang tangan si anak sulung, kemudian sama-sama menyentuh dengan sentuhan lembut bahagian badan si adik kecil (pipi, lengan, kaki dan sebagainya). Lakukan perbuatan tersebut sekerap mungkin. Cerita pada si abang bagaimana pada ketika dulunya si abang pun diperlakukan perbuatan yang sama.
Sambil menyusukan si kecil ibu juga perlu memperbanyakkan mengusap kepala dan menyentuh sekerap yang boleh tubuh si abang supaya ia merasakan dirinya masih disayangi.

Panggilan Membentuk Sifat
Ajar si abang supaya memanggil adiknya dengan panggilan 'adik' atau seumpamanya dan bukan dengan panggilan nama sahaja. Perkataan ini mampu membina sifat tanggungjawab si abang terhadap adiknya.

Pimpin Tangan Adik
Ketika sudah besar sedikit, iaitu adik dan abang sudah boleh berjalan sendiri, latih si abang untuk memimpin tangan adiknya. Pegang tangan abang dan lekapkan kepada tangan adik ketika berjalan.
Kaedah ini dapat menimbulkan rasa tanggungjawab dan kasih sayang abang terhadap adiknya. Sifat sebagai pembela, mempunyai peranan dan rasa tanggungjawab mula terbentuk, iaitu lebih awal daripada kebiasaan. Keadaan ini sekurang-kurangnya dapat meringankan ibu bapa mengendalikan ragam anak-anak.

Perkongsian
Kebiasaannya ibu bapa membeli sesuatu khusus untuk seorang anak. Contohnya jika beli kereta mainan untuk dua orang anak, dibelikan dua buah iaitu seorang satu buah. Jika beli air kotak, juga dibelikan 2 kotak. Cuba tukar kaedah biasa ini kepada bentuk perkongsian. Ajar mereka berkongsi. Jika beli kereta mainan, pastikan berlainan supaya dapat berkongsi. Begitu juga minuman, beli satu kemudian berkongsi, kalau boleh bukan setakat kongsi tetapi abang yang suapkan kepada adik.

Bersikap Adil
Jangan pukul abang jika dia berkasar dengan adiknya. Dia akan menyimpan sifat dendam sekiranya kita memarahi atau memukul sebaliknya latih, pujuk dan didik.
Peluklah sambil memberi nasihat kepadanya sebagai suatu kaedah mendidik. Ramai ibu bapa berpendapat bahawa anak sulung perlu mengalah. Perlu memahami masalah dan memahami keperluan si adik, malah ada kalanya perlu memikul kesilapan si adik. Adakah ini wajar?
Keadaan begini tidak adil kepada anak sulung, malah menyebabkan jiwanya memberontak dan tertekan. Seterusnya akan menjejaskan misi kita menjadikan anak sulung sebagai pembela yang bertanggungjawab dengan ikhlas.
Hasil daripada penggunaan kaedah-kaedah yang dicadangkan memerlukan masa yang lama. Ibu bapa perlulah mempraktikkan secara berterusan dengan sabar. Insya Allah, dengan izin Allah akan berhasil.







Glitter Words

[Glitterfy.com - *Glitter Words*]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.:: IkatanKu ::.

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

.:: Muhammad Firas Firdaus ::.

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

.:: Muhammad Fawwaz Firdaus ::.

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

.:: Muhammad Hafiy Firdaus ::.

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Labels

anak-anak famili tentang aku fawwaz Muhammad Hafiy Firdaus wordless wednesday Firas giveaway kerjaya ragam anak-anak jalan-jalan segmen blog mengandung hari raya blog memori terindah birthday blogwalking apa-apa je nuffnang perkembangan terkini Hafiy mutiara kata kursus novel renungan review blog churpchurp doa CPUV Nuffnang puasa 1st Giveaway jalan-jalan cari makan pemeriksaan ibu mengandung tip didik anak pulau pinang rumahku Contest GA Hadiah Menang anak yang cerdik demam campak ibu berpantang mak mertua perkembangan hafiy pertukaran petua Hadiah GA aksi anak balik kampung banding lakeside inn belajar membaca demam hari lahir info sihat makan-makan motivasi diri pemeriksaan anak di klinik solat tesco Mini GA anniversary artis bergaduh buat baju kurung cuti sekolah cuti-cuti melaka hadiah birthday hari inovasi header kami keywords kucing makanan masak-masak peperiksaan KPSL Gred N27 pregnant rezeki sahabat blog shopping raya tak sihat 6 Mei 2013 Cuti Umum Kerajaan Negeri Pulau Pinang Bantuan Rakyat 1Malaysia Bersalin BonusLink Caesarean Carta Jantina Anak Lelaki atau Perempuan Carta Mengenai Jantina Anak Dan Usia Ibu Doa ketika bayi dalam kandungan Hanif Idrus Ibu dan bayi KFC Karya Seni Kawalan Komuniti Taman Kelahiran Normal MH370 Pengomen Setia Permohonan Bertukar Sekolah Perodua Kancil Potong Rambut Siti Nurhaliza Slot Zehra TV3 Tahun Baru Cina alat permainan anak lelaki anak perempuan annual dinner awal muharram baby berkatalah yang baik-baik kepada anak-anak blog ana suzana camana nak buat bila anak-anak bergaduh celoteh MJ doa akhir tahun doa awal tahun doa untuk anak-anak follower free diapers hari ibu hati hobi http://tengkubutang.blogspot.com i-city irma hasmie jamu lepas bersalin jamu ratus warisan plus jatuh jenis-jenis makanan semasa berpantang kaki novel kek karemel coklat moist kenduri kesyukuran keputusan peperiksaan KPSL Gred N27 tahun 2013 kesihatan khasiat buah kurma kpsl 27 lesen memandu lirik lagu luahan mak mengajar anak tidur sendiri persiapan hari raya rabun silau rezeki Allah pelbagai cara riadah petang sahabat sambutan hari merdeka samsung galaxy S2 sekolah sekolah baru sekolah darjah satu terima kasih tip cantik tip sihat top entry top post tupperware ulangtahun perkahwinan wayang 10 Surah Dalam Al-Quran Dapat Mencegah 10 Perkara 10 bulan 1000 posts 13 jam A380 33 minggu 8 bulan Aeril Zafrel Air Zam Zam Al- Fatihah Amalan Meminum Air Zam Zam Anuar Zain Awal BE BL1M BMI BORANG Permohonan BR1M 2014 BRIM 2.0 Bangunan MPSP Bayaran Hasil Beris Lake Vineyard Best Friend Forever Best Vacation Photo Beto Kusyairy Big Box Pizza Hut Bila Blogger Jadi Maid Blog Sepet Borang Permohonan BL1M Online Borang Permohonan Bantuan Lesen 1 Malaysia Bukit Merah Laketown Resot CMart Sungai Petani COLA Camera360 Cerita Perodua Anda? Cheezy Wedges Cinta Jannah TV3 Cintai Isteri City of digital lights Doa memohon zuriat dan anak yang soleh Donut buatan sendiri Drama Cinta Jangan Pergi TV9 Electric Multifunction Pressure Cooker Evelyn Rose Fajar Pakeer Felinna GA IntaNBerliaN Gangnam Style HTC One V Hanya PadaMu Hubby Ikan sepat goreng Inilah Realiti Bukan Fantasi IntaNBerlian Internet tanpa had Istana Negara Jamuan Hari Raya KGT KSSR Kartun Upin Ipin Kenaikan Gaji Tahunan Kenaikan Pangkat Secara Lantikan Khasiat Air Zam Zam bagi Ibu yang Mengandung Khasiat Kurma Pada Ibu Mengandung Kuih Donut Kurikulum Standard Sekolah Rendah Ladang Anggur Beris Majalah PaMa Mak Dara Malaysia's Next Top Lucky Blogger 2013 MalaysianCubprix Maulidur Rasul Melur Jelita Menang Top komen Motor Cubprix Batu Kawan Muharram Mums n Kids Fair My Precious Iris Nabi Muhammad SAW Nelydia Senrose P1 PC Fair Pagi yang nyaman Panggil Aku Kiah Paul Walker Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 1 Tahun 2012 Penjawat Awam Permohonan BR1M 2014 Permohonan BR1M 2014 secara online Persiapan Menyambut Bayi Baru Petua Mengandung Petua Mudah Mengandung Pilihanraya Pizza Hut Pizza roti Program 1Karisma Punca nafas berbunyi Putu Mayam Rumah P. Ramlee SKT tahun 2014 Sabahat Baik Sekolah Kebangsaan Tikam Batu Senarai Semak Kelengkapan Bayi Baru Shopping online Sik SimplySiti Sinopsis Cinta Jannah Sinopsis drama Cinta Jangan Pergi Slot Akasia TV3 Spongebob Star Max Technology Tahun baru 2014 Terus Cintai Aku The Fast and The Furious The Wedding Breaker Top Komen Tugu Negara Upin Ipin Zati Mohd adrianna syaz aircond akar fatimah altimet amalan penambahan rezeki amalan ucap terima kasih amanda misbun anak anugerah Allah anak isap jari anak kembar anak pandai membaca anak rajin solat anak yang nakal anak yang soleh anonymous anugerah apa itu hernia apa itu ujian pap smear apa yang boleh dan tak boleh dibuat semasa berpantang arabian night arnab asingkan anak tidur dari ibu bapa autumnz awak suka saya tak? awi rafael ayat kursi badan tak selesa bagaimana nak mengajar erti tanggungjawab pada anak-anak bahagia baju printed bakul balck out bancaan bantuan sara hidup barangan elektrik barangan online basikal baru baskin robbins batuk beg beg duit belajar berpuasa beli barang secara online berbudi bahasa berkelah di Pantai berkelah di Pantai Batu Feringgi berkhatan berpantang sendiri bersangka baik dengan orang lain bertukar ke jabatan lain berurut selepas bersalin. biar lambat asalkan selamat bila anak-anak bertanya blocking colour blueberry cheese buah langsat buah manggis buang air besar bubur keladi budak yang cerdik buku merah buku prima bulan ramadhan burger burger yang simple cabaran candy crush saga cara berpantang cara mengatasi anak yang nakal cara-cara untuk free diaper cars cash out nuffnang cat jotun cat rumah ceeranoh.com cerdik cerita hari raya 2013 cerita kegemaran check nuffnang check up bulanan cheese cheese meleleh cheesekut cicak colour congratulation coolblog cuaca panas cucu perempuan cucuk 6 bulan cucuk untuk dua bulan cukur kepala cup cake cuti damansara intan demam kuning diapers dinner doa angin ahmar doa bahagia suami isteri doa ketika hendak bersalin doa ketika hujan doa menghindarkan diri dari sihir doa minum air zam zam doa pengikat kasih sayang suami isteri doktor dugaan durian crepe email entri entri blog ephyra fasha sandha bersanding free diaper frozen gadis pecinta pink game transport games ganjaran isteri memasak untuk suami dan anak-anak gastrik google analytics google chrome gunting rambut gusti hadiah hari guru hantu hari graduasi tabika kemas tahun 2012 hari pertama sekolah di tahun 2013 hari potensi tabika kemas parlimen sungai petani hati mudah terasa hati tak bahagia hello mr. perfect hernia hidung tersumbat? Fawwaz hikmah keluarga bahagia hisap jari homework http://atienstory.blogspot.com http://ayuinsyirah.blogspot.com http://botak-gambus.blogspot.com http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.com/ http://herba-tihara.blogspot.com http://ihaveasweetsmile.blogspot.com http://mylovekasih.blogspot.com http://mylovelyfamily-ana.blogspot.com http://normj1001.blogspot.com http://sayangkudinadania.blogspot.com/ http://staibaqhang.com http://summerkisseswinterrain.blogspot.com http://tengkubutang.blogspot.com/ http://www.google.com/analytics hubungan menantu dengan mak mertua hujan i-city snowalk ikatan yang rapat antara anak dan ibu iklan jawatan kosong impian dan harapan 2014 integriti internet isap jari istighfar jahit baju jahit kain langsir jeli jeli nona jimat cermat jimmy palikat jiran setaman johan kad ATM kad raya kalau aku kaya kalau memang harus bagitu kampung sungai raba kampungku kanser servik kapur kasut kartun frozen kasut sekolah kata-kata hikmah kebersihan vagina selepas bersalin keburukan bagi bayi yang hisap jari kedah kehamilan kek coklat kukus kek coklat strawberry kek keju oreo kek oren kelas mengaji kelebihan ephyra kelebihan istighfar keluarga iskandar kenangan kencing kotor dan kesannya pada wanita hamil keretaku kerja isteri kesan pegambilan jamu ratus warisan plus khasiat akar fatimah khasiat jamu kira berat badan ideal kiraan BMI kisah gigi klinik pakar kanak-kanak Harcharan Sungai Petani kreativiti anak-anak kuih dangai kuih koci kuih pak tunku kuning telur kurma baik semasa berpantang kurus langgar latihan legolang malaysia lirik Ketulusan Hati lirik lagu anak kampung lirik lagu kalau aku kaya loghat utara maal hijrah magic colour main-main majlis perpisahan mak mertua terbaik makanan berkhasiat ketika mengandung makanan berkhasiat semasa berpantang makanan kegemaran makanan pejal bagi bayi 6 bulan ke atas makku yang tersayang malu malware sms manjaku baby centre sungai petani masak di hari raya masak untuk suami masakan mak mee udang pulau sayak memanjat memey bertudung memilih makanan menang teka-teki menanti saat bersalin mengajar anak-anak belajar mengigau semasa tidur menguji minda anak-anak meniarap menjaga orang sakit menyusu anak merajuk merancang sendiri merangkak mercun merdeka mini contest minum air gula minum malam minyak minyak naik harga misteri surat Al- Fatihah monster inc monster university mood shopping motivasi muara hati muntah murai nabila biela nakal nasi ayam goreng nasi kerabu novel Sebenarnya Saya Isteri Dia nugget nurul akad nikah nurul dan eric deep office operation oreo better together oscar oasis panduan sendawakan bayi selepas menyusu panggilan emak pantai merdeka pap smear pawagam pekeliling perkhidmatan bilangan 5 tahun 2013 pekembangan bayi di usia dua bulan pemandu kereta pemberian pemindahan gaji kepada pegawai perkhidmatan awam persekutuan di bawah sistem saraan malaysia pemilihan nama anak yang baik dalam islam pencerobohan di sabah pengalaman bersalin pengantin pening penyedut hingus penyusuan susu ibu peperiksaan akhir tahun peribadi perikemanusiaan periuk periuk pelbagai guna perkembanga terkini anak-anak perkembangan anak-anak perkembangan bayi perkembangan bayi 5 bulan perkembangan fetus 22 minggu perkembangan fetus 24 minggu perkembangan fetus 30 minggu perkembangan fetus 36 minggu perkembangan ketika mengandung perodua persiapan melahirkan anak persiapan sekolah personaliti anak kedua personaliti anak pertama pertama kali memandu kereta pertukaran tempat bertugas pesanan pesta pesta pulau pinang petua kulit bayi bersih petua mengetahui jantina anak petua selsema dan batuk pewangi baju pil perancang pondok-pondok posts power bank prego keju & herbs pretzels puasa ganti puding roti coklat punca bayi hisap jari punca hernia punca telinga berair puzzle quality time rambut rantai tangan resepi resepi cheesekut resepi kek coklat resepi kek oren resepi koktail buah resepi kuih inti sardin resepi nasi ayam goreng resepi puding roti resepi roti arab rezeki yang berkat ribut romper dan cloth diaper murah rosak roti roti arab sabah sahabat yang baik sakit di bahagian bawah abdomen ketika hamil sakit perut sakit telinga salam perpisahan salam takziah salindah saman traffik samsung sandiwara cinta sarang burung sardin satu barang satu ringgit sauce says sayur sayur tahan lama selamat hari raya selamat tahun baru 2014 selsema semasa berpantang senarai barisan kabinet persekutuan 2013 sendawakan bayi selepas menyusu service center samsung servis kereta servis laptop sesi persekolahan set manual breastpump autumnz shaklee shopping shopping online Hishop soalan mengenai kelahiran normal selepas caesarean softlan sos prego soya spageti status pertukaran super spontan surirumah susah nak tidur susu dutch lady 123 tahun baru 2012 tak boleh nak bukak blog sendiri taman perbandaran pulau pinang tambah rezeki tandas lelaki tandas perempuan tanggungjawab seorang isteri teka harga tekanan darah telefon telinga berair telur telur ayam telur ganjil temujanji dengan doktor tiada ubat batuk dan selsema untuk baby bawah setahun tidur sendiri tiga bulan tip asuh anak tip bila anak dah berusia 7 bulan ke atas tips anak tidur lena tips cairkan susu perahan tips gembira sepanjang hari tips kebersihan vagina tips mengurangkan sakit belakang tips untuk menangani adik-beradik yang bergaduh tiramisu tobasco tumbuh gigi tutorial letak button facebook tutorial scroll box untuk bloglist ubat batuk ubat selsema ujian minum air gula ujian pap smear village mall vita-lea shaklee walker wanita weekend wirid wanita hamil world children's day free screening og planes www.babycenter.com www.jpa.gov.my www.mialiana.com yes boss you drive you win youtube zaman sekolah zizan zoo bag zoo taiping and Night Safari